Radar · Politik

En “idiotgrej” att göra det olagligt att rymma

Miljöpartiet har bytt ståndpunkt, vilket betyder att en majoritet i riksdagen nu är för en kriminalisering av rymningar, enligt Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Martin Marmgren.

En majoritet i riksdagen vill göra det olagligt att rymma. “En idiotgrej”, menar Germay Woldu på KRIS.

Under årens lopp har det i Sverige rests krav på det ska vara olagligt att rymma från kriminalvården. Hittills har förslagen avvisats, oavsett vilken regering som har suttit vid makten.

Moderaterna (M), Sverigedemokraterna (SD), Kristdemokraterna (KD) och Liberalerna (L) har länge drivit frågan om att det ska vara straffbart att rymma från en kriminalvårdsanstalt.

"Ett beteende som samhället inte accepterar"

Nu har Miljöpartiet (MP), som tidigare varit emot förslaget, bytt ståndpunkt, vilket betyder att en majoritet i riksdagen nu är för en kriminalisering vilket Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera.

– En kriminalisering ger en signal om att det här är ett beteende som samhället inte accepterar som man då belägger med en påföljd, säger Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Martin Marmgren till Syre.

– Det är också ett riskabelt beteende. Flera av dem som rymmer eller avviker kan vara farliga och det finns en anledning till att man har blivit dömd till en frihetsberövande påföljd, fortsätter han.

Hur kommer det sig att ni i Miljöpartiet har ändrat åsikt i frågan?

– Det är svårt för mig att redogöra för vad andra tidigare ställningstaganden bygger på. Nu dök frågan upp för mig som rättspolitisk talesperson i en motion från ett annat parti under den allmänna motionstiden och då bildade jag mig en uppfattning i den tillsammans med partiet. Det var inte bundet av tidigare ställningstaganden utan här och nu och vad är bäst politik för Sverige just nu. Den slutsats som jag och partiet drar är att det är en rimlig ordning att det är kriminaliserat att rymma.

"Ett spel för galleriet"

Germay Woldu, förbundsordförande i Kriminellas revansch i samhället (KRIS), anser inte att en kriminalisering skulle göra någon nytta.

– Nej, det tror jag definitivt inte. Jag vet inte vad man skulle uppnå med det. För det första skulle man ta bort människans basala och grundläggande överlevnadsinstinkter. Att vilja rymma är ju ett tecken på friskhet. Att man inte vill vara frihetsberövad, säger Germay Woldu till Syre.

– För det andra förstår jag inte vad det skulle göra för skillnad. Om du tittar på rymningsstatistiken i dag så är inte den så stor. Det sker inte så mycket rymningar. Och redan i dag blir det konsekvenser av att du rymmer som att du får fler dagar och den villkorliga frigivningen kan skjutas upp.

Du tror inte en kriminalisering skulle vara avskräckande?

– Nej, det känns mest som ett spel för galleriet. Nu behöver vi göra något och ta ställning på den kriminalpolitiska arenan och då kommer man med en sådan här idiotgrej som att vi behöver göra rymningar straffbart. 
 
Martin Marmgren har full respekt för Germay Woldus åsikter.

– Jag tror inte man ska se det här som något Alexanderhugg som drastiskt kommer att förändra situationen med kriminalitet i Sverige. Utan det är mer en bedömning att det ska vara straffbelagt att rymma på samma sätt som det är straffbelagt att exempelvis köra över heldragen linje. Jag tycker att det är rimligt och Miljöpartiet tycker att det är rimligt, säger Martin Marmgren.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet är fortsatt emot att kriminalisera rymningar.