Radar · Morgonkollen

Turk-ryskt ledarsamtal om Ukraina och Syrien

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan (vänster) och Rysslands president Vladimir Putin i ett möte i ryska Sotji i september 2021.

Rysslands och Turkiets ledare diskuterar uppgörelser som påverkar sjöfart till krigets Ukraina och utvecklingen i krigshärjade Syrien. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att talat med Turkiets Recep Tayyip Erdogan.

På måndagskvällen meddelade Zelenskyj att han fört samtal med Turkiets ledare om faran över livsmedelsbrist och möjligheten att öppna ukrainska hamnar. Även säkerhetsfrågor diskuterades, skriver Zelenskyj på Twitter.

”Vi var eniga om att freden måste återställas. Vi uppskattar Turkiets stöd i denna process.”

Zelenskyjs kommentar kommer efter utspel från både Turkiet och Ryssland, sedan Erdogan talat med Rysslands president Vladimir Putin.

I samtalet de båda emellan behandlades bland annat läget i Ukraina. Enligt statliga ryska medier tog Putin upp behovet av sjöfart i Svarta havet:

”Vikt lades vid frågor som att säkra navigering i Svarta havet och Azovsjön, genom att bland annat avlägsna hot om minor” sade Kreml i ett uttalande som återrapporteras av nyhetsbyrån AP.

Obehindrad sjöfart

Putin ”påpekade att Ryssland är redo att verkställa obehindrad sjöfart och transporter i samarbete med turkiska partner, och detta gäller även spannmålsexport från ukrainska hamnar”.

Den ryske presidenten ”bekräftade också att landet kan exportera stora mängder konstgödsel och jordbruksprodukter” om sanktioner hävs, meddelar Kreml.

Passagen mellan Svarta havet och Medelhavet i Bosporen, Turkiet, har i stort sett varit stängd för ryska fartyg efter den ryska invasionen i Ukraina.

De ryska förslagen lades fram med vetskap om att Turkiet vill få något tillbaka, vilket verkar vara en ökad turkisk militär närvaro i Syrien.

Turkiskt tremilsområde

Erdogan sade att det var av högsta vikt att skapa en så kallad säkerhetszon i Syrien nära gränsen till Turkiet. Formuleringen ses som liktydig med en turkisk militär insats i norra Syrien. Turkiet har vid flera tidigare tillfällen sagt att planer finns för en militär invasion.

Senast i helgen sade president Erdogan att sådana planer kan komma att genomföras även om USA inte uttrycker sitt medgivande. USA har varnat för en militär insats i regionen.

Ryssland och Turkiet slöt en uppgörelse 2019 om att ländernas militär skulle kontrollera ett område invid gränsen och tre mil in i Syrien. En anledning var från turkisk sida att bekämpa militanta kurdiska grupper i området, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Erdogan sade i telefonsamtalet med Putin att ”den terrorfria zonen . . . inte har blivit verklighet och att det är nödvändigt att säkra dessa områden”.

De två ledarnas presidentkanslier meddelade att frågor om ”bilateralt samarbete, främst det som rör handel och ekonomi” avhandlades, och att kontakterna mellan de två länderna har intensifierats i frågor som rör transport, energi och turism, rapporterar AFP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV