Radar · Migration

Migranter skickas till Rwanda i juni

Storbritanniens inrikesminister Priti Patel.

Den 14 juni är det tänkt att det första planet med migranter från Storbritannien till Rwanda ska lyfta, rapporterar brittiska medier. Det kontroversiella beslutet är ett försök att minska antalet flyktingar som kommit till Storbritannien via Engelska kanalen.

Inrikesdepartementet har börjat redan sända ut brev till de som berörs om att de ska skickas till Rwanda ”där de åter kan bygga upp sina liv i säkerhet”. De som har fått breven kan överklaga beslutet.

I april meddelade Storbritannien att landet gjort upp med Rwanda om att skicka migranter till landet. Överenskommelsen kostar 120 miljoner pund, omkring 1,5 miljarder kronor, och finansieras av Storbritannien.

”Rwanda välkomnar partnerskapet med Storbritannien att ta emot asylsökare och migranter och erbjuda dem lagliga vägar till uppehållstillstånd”, sade Rwandas utrikesminister Vincent Biruta då i ett uttalande.

Enligt Storbritanniens inrikesminister Priti Patel är uppgörelsen är en viktig del ”av vår strategi att se över det trasiga asylsystemet och förstöra de onda människosmugglarnas affärsmodell”.

Beslutet att skicka asylsökande till Rwanda har fått skarp kritik, bland annat av FN:s flyktingorgan UNHCR som uttryckt ”starkt motstånd och oro” över uppgörelsen.