Radar · Morgonkollen

IAEA: Iran har stora mängder anrikat uran

IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi i Davos förra veckan.

Iran har nu 18 gånger mer anrikat uran än landet tillåts ha enligt kärnenergiavtalet från 2015. Det uppger det internationella atomenergiorganet IAEA.

”(Vår) beräkning är att den 15 maj 2022 hade Iran totalt 3 809,3 kilo anrikat uran”, skriver FN-organet i en rapport.

Det är långt mer än de motsvarande 202,8 kilo anrikat uran Iran får ha i lager, enligt kärnenergiavtalet JCPOA, och då bara till en anrikningsgrad på 3,67 procent.

Rapporten betonar att mängden uran anrikat till 60 procent är 43,1 kilo. Det är 10 kilo mer än i februari och med IAEA:s ord ”en betydande kvantitet”. Det är även mer än de 40 kilo Iran tidigare beräknats behöva för att kunna bestycka kärnvapen, en risk som ”inte kan uteslutas”.

I realiteten behövs det dock mer än 55 kilo för att bestycka kärnvapen, enligt rapporten.

Under våren har flera försök att återuppta kärnenergiförhandlingarna gjorts, och förhoppningar om ett nytt avtal mellan EU och Iran har funnits. Senast i mitten av maj var en EU-delegation i Iran för samtal om en väg framåt.

Det tidigare avtalet slöts 2015 mellan USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Kina och Iran. Det innebar att Irans möjligheter att anrika uran begränsades i utbyte mot att ekonomiska sanktioner mot landet lyftes.

USA:s expresident Donald Trump rev 2018 upp avtalet och återinförde hårda sanktioner. Sedan dess har Iran flera gånger gjort avsteg från avtalet.