Krönikor

Det finns inga ursäkter för att vara naiv inför Orbán eller SD

”Vi är inte en blandras, och vi vill inte heller bli en blandras”. Det sa Ungerns premiärminister Viktor Orbán nyligen, i ett tal som bland annat kritiserade västeuropeiska länder för att de tagit emot flyktingar och rasblandat sina befolkningar.

Det är lätt att konstatera att Putins Ryssland för stunden är det största direkta hotet mot den europeiska demokratin. Det betyder inte att vi ska glömma bort Orbáns Ungern, som under hans styre i rasande takt förvandlats till en elektoral autokrati, med ett flertal lagar och beslut som tagits upp av EU-kommissionen som brott mot grundläggande fri- och rättigheter.

I april i år vann hans parti Fidesz med stor marginal mot oppositionen, och har nu tillräckligt många stolar i parlamentet för att få igenom förändringar i landets grundlag.

Ungerns antidemokratiska utveckling har varit tydlig, om än osedvanligt snabb, under det senaste decenniet. Ändå är det först nu den börjar tas på allvar, med bland annat överväganden om att dra in landets EU-stöd.

En bra barometer för när något slutligen blivit en smula för fascistiskt för att kunna sopas under mattan är, precis som i fallet med Putins invasion av Ukraina, att Jimmie Åkesson slutligen känner sig nödgad att ta halvhjärtat avstånd från det.

Sverigedemokraterna har i många år uttryckt stöd för landet på grund av dess inställning till invandringspolitik. Åkesson har flera gånger sagt att han föredrar Orbán över Angela Merkel, och tidigare politiker som Kent Ekeroth hyllade honom som världens främsta statsledare.

Richard Jomshof, som även han uttryckte halvhjärtad kritik under 2021, beklagade sig 2015 över att Sverige inte var som Ungern och att SD därför var tvungna att anpassa sin retorik för det offentliga.

Även på senare år, när det blivit mindre hållbart att öppet uttrycka beundran för metoderna, har SD-sfären ryckt ut för att försvara dem. Antingen genom utspel om att EU inte bör lägga sig i vad de sysslar med, eller genom att anklaga sådana som varnar för utvecklingen för att ha fallit för vänsterliberal propaganda.

När Annie Lööf och Fredrick Federley 2018 skrev en debattartikel om hur SD behövde ta avstånd från Ungern, svarade Åkesson. Även han påstod att rapporteringen om landet var vinklad, och anklagade centerpartisterna för att bara vara kritiska för att Fidesz utmanade den “socialliberala och EU-förespråkande elitens hegemoni”.

Då var Ungern redan i färd att stänga ner universitet på politiska grunder, hade kontrollerat landets media, blev kritiserat av FN:s människorättskommitté och listades som ett av de mest korrupta länderna i EU.

Stefan Löfvens ”vi har varit naiva” i relation till att bekämpa IS-terrorism, har blivit en populär meme inom ytterhögern för att hånfullt påpeka etablissemangets (i deras tycke) idealistiska vision om human flyktingmottagning och ett mångkulturellt Sverige.

När det kommer till Ungern, eller för den delen när samma varningar riktas mot SD själva, finns inga sådana hållbara ursäkter.

Skansen. Enda uthärdliga djurparken som finns.

Bristen på klimatsnack i valrörelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV