Radar · Utrikes

USA förbereder ”alla sanktioners moder”

Demokratiske senatorn Robert Menendez, ordförande i utrikespolitiska utskottet.

Senaten i USA är nära en överenskommelse om omfattande sanktioner mot Ryssland, säger demokraten Robert Menendez och republikanen James Risch i senatens utrikespolitiska utskott.

En överenskommelse kan vara klar redan den här veckan enligt Menendez, som är utskottets ordförande, och Risch.

– Den bygger på lagstiftning som (…) jag kallat alla sanktioners moder. Den innehåller olika delar – massiva sanktioner mot viktiga ryska banker som lamslår deras ekonomi. Det är sanktioner bortom allt som vi utfärdat tidigare, säger Menendez till CNN.

Det handlar enligt Menendez om att inte få ett nytt ”München-ögonblick” – en referens till överenskommelsen 1938 då Storbritannien och Frankrike lät Hitler gå in i Tjeckoslovakien.

– Putin kommer inte att stanna vid Ukraina, om han tror att väst inte reagerar. Vi såg vad han gjorde i Georgien 2008, vi såg vad han gjorde på Krim 2014, säger Menendez och fortsätter:

– Det handlar i grunden inte bara om att försvara Ukraina, det handlar också om att sända ett budskap om att du kan inte med våld ändra ett lands gränser, eller hindra dem från att söka sig mot väst.

"Förödande effekter"

Republikanen James Risch varnar för att sanktionerna kommer att få stora effekter inte bara på rysk ekonomi, utan även världens.

– De kommer att få en förödande effekt på bränslepriserna, som kommer att märkas i hela världen, säger han och tillägger att detta är aspekter som alltid bör tas i beaktande.

En del i överenskommelsen som diskuteras innehåller också ”lån” av vapen till Ukraina. Det liknar den överenskommelse som USA gjorde under andra världskriget om att sända vapen, livsmedel och energi till Storbritannien och andra länder.

Kompromiss

De omfattande sanktionerna ska träda i kraft om Ryssland genomför någon typ av invasion av Ukraina. De ska vara kraftigare än sanktionerna efter Rysslands olagliga annektering av ukrainska Krim 2014, som setts som ineffektiva.

Republikanerna i senaten har förespråkat sanktioner som träder i kraft redan före en eventuell invasion, sanktioner som skulle trappas upp vid behov. Överenskommelsen kan bli en kompromiss med båda inslagen.

– Vissa sanktioner skulle kunna användas redan nu med anledning av det som Ryssland redan gjort; cyberattacker, operationer under falsk flagg och försök att underminera Ukrainas regering, säger Menendez.

Senatorer från de två partierna är fortfarande oeniga om vissa delar, inte minst gäller det gasledningen Nord Stream 2. Enligt Risch arbetar man med att hitta en lösning på den punkten, skriver Politico.

FN:s säkerhetsråd

Ukraina vill ha både omedelbara sanktioner mot Ryssland och en upptrappning vid en eventuell invasion, säger Ukrainas ambassadör i USA Oksana Markarova till CBS.

FN:s säkerhetsråd tog på ett möte under måndagen upp det spända läget kring Ukraina.

– Vi går in i rummet beredda att lyssna på dem (Ryssland), men vi kommer inte att låta oss distraheras av deras propaganda, sade USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield till ABC innan mötet inleddes på måndagseftermiddagen svensk tid.

Även EU och Storbritannien arbetar med att ta fram omfattande sanktioner mot Ryssland med anledning av ansamlingen av ryska styrkor, som kan bestå av över hundra tusen soldater, nära gränsen till Ukraina samt långtgående krav från Ryssland på att militäralliansen Nato ska begränsa sin verksamhet och organisation.