Glöd · Ledare

Hur ”lyckad” karriär ska man ha för att få representera arbetskritiker?

”Lathet är en dygd i ett samhälle där alla förväntas vara produktiva dygnet runt”. Så sa Doreen Ford, moderator för forumet r/antiwork på Reddit som Syre skrev om för ett par veckor sedan, i en intervju med Jessie Watters på Fox news channel i onsdags. 

Forumet i fråga har den syrliga undertiteln ”Arbetslöshet åt alla, inte bara de rika!” och har funnits sedan 2013 men har vuxit enormt under pandemin och har nu 1,7 miljoner medlemmar. Vilket uppenbarligen väckt Fox News intresse, eftersom de kontaktade moderatorerna och bad om en intervju. Bara det borde ju varit en varningsflagga, eftersom nyhetskanalen, trots sin slogan Fair and balanced, mest är känd för att inte ens försöka vara objektiv i sin rapportering, tydligt tar ställning för det republikanska partiet och är öppet emot ”liberal ideas”.

Forumet i stort var också helt emot att någon skulle ställa upp på intervjun, när frågan ställdes. Medlemmarna misstänkte att de skulle framställas i dåligt ljus och att hela rörelsen skulle ta skada av det. Och i alla fall det förstnämnda var precis vad som hände.

Intervjun försiggick givetvis på distans, via videosamtal. På den delade skärmen blir kontrasten mellan den professionellt ljussatta Jessie Watters i nyhetsstudion och Doreen Fords dunkelt upplysta hem med en obäddad säng i bakgrunden skärande skarp. Watters är skickligt manipulativ och startar hela intervjun med den uppenbart falskt utformade frågan ”Varför gillar du idén att vara hemma utan att jobba och ändå få betalt av Corporate America?”

Ford saknar uppenbart mediaträning, snurrar fram och tillbaka på sin stol, tittar sällan rakt in i kameran, men svaren hon ger är, i alla fall till en början, både intressanta och relevanta. ”Det är en missuppfattning av rörelsen, vi vill jobba, vi vill bara inte känna oss fångade i våra arbeten.” Watter fortsätter med att fråga om Ford uppmuntrar till lathet, på vilket hon svarar citatet i början av denna text.

Hade det varit en boxningsmatch hade man ändå blivit imponerad över hur den uppenbara underdogen undviker de inledande slagen, men därefter gör Ford misstaget att öppna upp för direkta käftsmällar genom att börja prata om sin personliga situation. Watter är inte sen att genast ta den möjligheten, och resten av intervjun liknar mer en obehaglig scen i en film där någon ska träffa skeptiska svärföräldrar för första gången. ”Vad jobbar du med? Du rastar hundar? Ok. Hur gammal är du, om jag får fråga? Om du skulle göra något annat med ditt liv förutom att rasta hundar, vad skulle det vara? Bli lärare i filosofi? Hahaha ok.”

Det var inte en bra intervju, absolut inte, men det var verkligen inte bara Fords fel, snarare tvärtom. Men forumet rasade. Ford har i skrivande stund blivit avstängd som moderator, och känslorna svallar i upprörda inlägg. Men i kölvattnet av intervjun, som på forumet nu hänvisas till som ”incidenten”, kan möjligen skönjas upptakten till en ännu djupare kritik av arbetssamhället och dess indoktrinering kring hur vi bedömer människor.

För om en person som arbetar deltid med att rasta hundar inte anses värdig att representera en arbetskritisk rörelse ens av rörelsen själv, för att hon i samhällets ögon inte är lyckad nog – vem ska då egentligen få lov att göra det?

Göteborgs filmfestival har startat!

Hann tyvärr inte skaffa biljetter till hypnos-biografen. Attans!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV