Glöd · Ledare

Hur ”lyckad” karriär ska man ha för att få representera arbetskritiker?

”Lathet är en dygd i ett samhälle där alla förväntas vara produktiva dygnet runt”. Så sa Doreen Ford, moderator för forumet r/antiwork på Reddit som Syre skrev om för ett par veckor sedan, i en intervju med Jessie Watters på Fox news channel i onsdags. 

Forumet i fråga har den syrliga undertiteln ”Arbetslöshet åt alla, inte bara de rika!” och har funnits sedan 2013 men har vuxit enormt under pandemin och har nu 1,7 miljoner medlemmar. Vilket uppenbarligen väckt Fox News intresse, eftersom de kontaktade moderatorerna och bad om en intervju. Bara det borde ju varit en varningsflagga, eftersom nyhetskanalen, trots sin slogan Fair and balanced, mest är känd för att inte ens försöka vara objektiv i sin rapportering, tydligt tar ställning för det republikanska partiet och är öppet emot ”liberal ideas”.

Forumet i stort var också helt emot att någon skulle ställa upp på intervjun, när frågan ställdes. Medlemmarna misstänkte att de skulle framställas i dåligt ljus och att hela rörelsen skulle ta skada av det. Och i alla fall det förstnämnda var precis vad som hände.

Intervjun försiggick givetvis på distans, via videosamtal. På den delade skärmen blir kontrasten mellan den professionellt ljussatta Jessie Watters i nyhetsstudion och Doreen Fords dunkelt upplysta hem med en obäddad säng i bakgrunden skärande skarp. Watters är skickligt manipulativ och startar hela intervjun med den uppenbart falskt utformade frågan ”Varför gillar du idén att vara hemma utan att jobba och ändå få betalt av Corporate America?”

Ford saknar uppenbart mediaträning, snurrar fram och tillbaka på sin stol, tittar sällan rakt in i kameran, men svaren hon ger är, i alla fall till en början, både intressanta och relevanta. ”Det är en missuppfattning av rörelsen, vi vill jobba, vi vill bara inte känna oss fångade i våra arbeten.” Watter fortsätter med att fråga om Ford uppmuntrar till lathet, på vilket hon svarar citatet i början av denna text.

Hade det varit en boxningsmatch hade man ändå blivit imponerad över hur den uppenbara underdogen undviker de inledande slagen, men därefter gör Ford misstaget att öppna upp för direkta käftsmällar genom att börja prata om sin personliga situation. Watter är inte sen att genast ta den möjligheten, och resten av intervjun liknar mer en obehaglig scen i en film där någon ska träffa skeptiska svärföräldrar för första gången. ”Vad jobbar du med? Du rastar hundar? Ok. Hur gammal är du, om jag får fråga? Om du skulle göra något annat med ditt liv förutom att rasta hundar, vad skulle det vara? Bli lärare i filosofi? Hahaha ok.”

Det var inte en bra intervju, absolut inte, men det var verkligen inte bara Fords fel, snarare tvärtom. Men forumet rasade. Ford har i skrivande stund blivit avstängd som moderator, och känslorna svallar i upprörda inlägg. Men i kölvattnet av intervjun, som på forumet nu hänvisas till som ”incidenten”, kan möjligen skönjas upptakten till en ännu djupare kritik av arbetssamhället och dess indoktrinering kring hur vi bedömer människor.

För om en person som arbetar deltid med att rasta hundar inte anses värdig att representera en arbetskritisk rörelse ens av rörelsen själv, för att hon i samhällets ögon inte är lyckad nog – vem ska då egentligen få lov att göra det?

Göteborgs filmfestival har startat!

Hann tyvärr inte skaffa biljetter till hypnos-biografen. Attans!

Radar · Basinkomst

Arbetstidsförkortning vände negativ trend på ortopeden

Ortopeden på Sankt Görans sjukhus har länge haft problem med bemanningen vilket har lösts med inhyrd personal. När sjuksköterskorna fick chansen att jobba 80 procent med heltidslön blev det fullbemannat på bara några månader, skriver Vårdfokus.

Det var när sjukhuset lyssnade på sjuksköterskornas förslag om arbetstidsförkortning som bemanningen kunde lösas bättre. Foto: Terje Pedersen/TT

Efter pandemin kämpade Sankt Görans sjukhus med personalflykt som ledde till att majoriteten av sjuksköterskorna på ortopedklinikens vårdavdelningar var från bemanningsbolag. Det gjorde att kostnaderna ökade och det blev svårare att upprätthålla rutiner. Men när ortopeden lockade med arbetstidsförkortning fick de många fler sökanden. 

Idén till arbetstidsmodellen där sjuksköterskorna jobbar 80 procent med heltidslön (vilket i praktiken innebär en extra ledig dag i veckan), kom delvis från sjuksköterskegruppen. Upplägget innebär att det behövs lite fler sjuksköterskor men är trots det avsevärt billigare än hyrpersonal. Det ekonomiska argumentet fick sjukhusledningen att godkänna ett tvåårigt pilotprojekt, med start under hösten 2023, skriver Vårdfokus.

Nu hoppas ortopeden att sjukskrivningar ska minska och att såväl vårdkvalitet som produktivitet går upp när personalen får bättre återhämtning.

– Jag får en helt annan livsbalans och återhämtning. Jag orkar mer när jag är på jobbet, jag kan ge bättre vård, säger sjuksköterskan Nasrin Soltani vid ortopeden.

Radar · Arbetskritik

Rekordmånga arbetsplatsolyckor inom solcellsbranschen

Billigare solceller – då får arbetarna betala med ökad risk för sina liv. Antalet olyckor i solcellsbranschen skjuter i höjden och oseriösa företag vinner anbud genom att strunta i kraven, skriver Byggnadsarbetaren.

Flest arbetsplatsolyckor någonsin inom solcellsbranschen, rapporterar Byggnadsarbetaren.

Solcellsbranschen är enligt många en viktigt del i den ”gröna omställningen” och branschen går mot ännu ett rekordår – med över 100 000 installationer uppskattar Svensk solenergi. Under 2023, under 2022 installerades 55 000 solcellsanläggningar.

Även arbetsplatsolyckorna väntas slå rekord, skriver Byggnadsarbetaren, och hänvisar till statistik från Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket som visar att arbetsplatsolyckorna ökat från 5 till 2020 anmälda olyckor till 94 bara hittills i år 2023.

Anmälda arbetsplatsolyckor i solcellsbranschen
• 2020: 5
• 2021: 36
• 2022: 83
• 2023: 94
• Totalt: 218

Billigare solceller – ökad risk för olyckor

Enligt branschorganisationen Svensk solenergi kan en offert som exkluderar skydd, som byggställningar och fallskydd, bli cirka 30 procent billigare.

– Vi har inga konkreta belägg, men vi har fått rapporter om att vissa oseriösa aktörer på marknaden arbetar systematisk på det här sättet. Det vi gör är att se till att våra medlemmar inte gör det, säger Ludvig Bydén, verksamhetsutvecklare på Svensk solenergi, till Byggnadsarbetaren.

Det mest akuta är fallriskerna för man brister i fallskydd på bygge efter bygge. I mångt och mycket handlar det om okunskap. Sedan har vi stora ergonomiska risker. I många fall hantlangar man upp stora moduler, utan minsta hjälpmedel.”

Emil Gustafsson, arbetsmiljöinspektör i tidningen Byggnadsarbetaren.

Uppdatering: Ett korrfel i ingressen har rättats till.