Glöd · Debatt

”Häpnadsväckande politisk ovilja att rädda människor från att drunkna”

Människor fortsätter att drunkna i Medelhavet på väg till Europa.

Tusentals dog på väg över Medelhavet i gummibåtar förra året. I EU-parlamentet har M, KD och SD röstat emot en resolution om sök- och räddningsinsatser. Det finns förslag om att kriminalisera organisationer som räddar liv och att motarbeta sjöräddning. Det är häpnadsväckande, skriver Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Maria Ferm.

Fler människor än någonsin är på flykt i världen. De allra flesta befinner sig i stora flyktingläger i grannländer i krigets närområde och har där svårt att få grundläggande rättigheter säkrade eller skapa sig en normal vardag eller en framtid.

Ytterst få tar sig till Europa för att ansöka om skydd, och de som lyckas gör det med livet som insats. För människor som vill ansöka om asyl i EU finns inga lagliga alternativ. Det är därför människor tvingas ut på farliga resor med livet som insats. Det är också ofta vanligt att människor på flykt utnyttjas under hela den farliga vägen till Europa och utnyttjas i slavarbete, utsätts för sexuella övergrepp eller annat våld.

På Medelhavet fortsätter drunkningsolyckorna. Hittills i år har 1 700 personer nått Italien och nu kräver FN att räddningsinsatserna på Medelhavet ska öka. Förra året beräknas tusentals personer ha mist livet i samband med dessa båtfärder och risken är att det fortsätter på samma fruktansvärda sätt i år.

Flera politiska åtgärder behövs; lagliga vägar för asylsökande, till exempel någon variant av humanitära visum, och ökat humanitärt bistånd för att motverka den ofrivilliga migrationens grundorsaker. Målet måste vara att ingen människa ska tvingas fly. Men självklart måste vi göra vad vi kan här och nu för att förhindra att fler människor mister sina liv på desperata och farliga resor till Europa.

Tyvärr finns det en politisk strömning som faktiskt vill försvåra ytterligare för människor på flykt att ta sig till Europa för att ansöka om asyl, en mänsklig rättighet. Det handlar om förslag om att bygga flyktingläger längs EU:s gränser för att hålla asylsökande på avstånd, men också om att kriminalisera de organisationer som räddar liv på Medelhavet eller motsätta sig att livsräddningsaktioner sker.

I EU-parlamentet har M, KD och SD röstat emot en resolution om sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. Kampen mot flyktingsmugglare underlättas inte av att försvåra för eller kriminalisera hjälporganisationers räddningsinsatser på Medelhavet. Det förändrar inte grundorsakerna till varför människor flyr eller det faktum att det inte finns några andra legala sätt att försöka ta sig hit och få sin sak prövad. Den politiska oviljan att faktiskt förhindra att fler människor drunknar är häpnadsväckande.

Miljöpartiet vill istället

• inrätta lagliga vägar för asylsökande

• öka stödet till räddningsinsatser på Medelhavet

• att alla aktörer på Medelhavet proaktivt sprider information om fartyg i nöd till andra fartyg, så att de kan hjälpa till i sök- och räddningsinsatser

• att alla människor som räddats på Medelhavet transporteras till en säker plats i enlighet med internationell lagstiftning och unionslagstiftningen.

Artikeln är uppdaterad den 31 januari.