Radar · Miljö

Oljeläckan i Thailand: Marin återhämtning kan ta år 

Arbetet med att städa upp vid kusten efter oljeläckan fortsätter.

Många fiskar har påträffats döda efter oljeläckan som inträffade nära provinsen Rayongs kust i östra Thailand i tisdags. Man befarar också att en nationalpark har drabbats. 

Landets flotta försöker städa upp läckan på närmare 60 ton råolja från en pipeline cirka två mil utanför kusten. I vanliga fall syns mängder av fiskebåtar i området, men nu är det nästan tomt.

Myndigheterna har förklarat stranden Mae Ram Phueng som en katastrofzon och har stängt av den för badgäster. I stället städar gulklädda människor stranden.

Lång tid

Många fiskare kommer ihåg hur lång tid det tog att nå ekonomisk och miljömässig återhämtning efter en annan oljeläcka där 2013.

Då var den ursprungliga ersättningen efter olyckan motsvarande närmare 8 500 kronor.

– Jag vill inte ha kompensation. Jag vill ha ett sunt hav där jag kan jobba för mitt uppehälle, säger fiskaren Teum.

En fiskebåt som nyhetsbyrån AFP följt med under söndagen fick ungefär 10 procent av sin normala fångst, och många fiskar var döda.

51 kvadratkilometer

Havsforskaren Thanomsak Boonphakdee, som tog vattenprover vid stranden under helgen, säger att det kommer att ta lång tid att göra en komplett bedömning av skadorna på miljön efter läckan. Efter läckan 2013 tog det minst fem år innan det marina livet hade återhämtat sig, säger han.

Satellitbilder visar att oljeläckan hade spridit sig över ett 51 kvadratkilometer stort område under söndagen, enligt lokala medier.

Det finns även farhågor om att en nationalpark som innefattar turistmålet Koh Samet påverkas av olyckan.

Från 1974 och fram till i dag har 240 oljeläckor rapporterats i Thailand, enligt Greenpeace.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV