Radar · Utrikes

Rysslands robotar regnar över Ukraina

Ukrainska kommunalarbetare inspekterar en krater i Kiev efter lördagens ryska robotangrepp.

Flyglarmen ljuder i Ukraina. Ryssland har attackerat flera olika regioner och i Kiev har minst en person dödats.

”En äldre man dödades och sju andra skadades i två explosioner”, skriver borgmästaren Vitalij Klytjko i sociala medier.

Minst tio explosioner har hörts i Kiev, enligt en av nyhetsbyrån AFP:s journalister. Attacker har också rapporterats från regionerna Mykolajiv i söder och Chmelnytskyj i väster. Byggnader ska ha skadats och flera personer sårats i angreppen.

Enligt ukrainsk militär har Ryssland hittills under lördagen avfyrat 20 kryssningsrobotar mot Ukraina, av vilka tolv sköts ned innan de nådde sina mål. I sociala medier kommenterar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj:

“Flera vågor av robotattacker på nyårsafton. Robotar mot människor… Ingen i världen kommer att förlåta er för detta. Ukraina kommer inte att förlåta”, 

Risk att Ryssland bryter mönster

I torsdags ljöd bomblarm över hela Ukraina när Ryssland genomförde några av de mest omfattande robotattackerna sedan den fullskaliga invasionen inleddes i februari. Sedan oktober har de ryska attackerna gått i vågor, med intensifiering ungefär var sjunde till var tionde dag, skriver det brittiska försvarsdepartementet på Twitter.

Risken är dock att Ryssland frångår mönstret och slår till redan de kommande dagarna i ett försök att skada moralen hos det ukrainska folket under nyårshelgen, varnar försvarsdepartementet vidare i sin dagliga uppdatering om läget i kriget. Och på lördagen ljuder alltså larmen återigen.