Radar · Politik

Abortkritisk KD-man drar tillbaka kandidatur

Lennart Sacrédeus, KD, backar från sin riksdagskandidatur.

Kristdemokraten Lennart Sacrédeus, trea på partiets riksdagslista i Dalarna, drar tillbaka sin kandidatur till riksdagen, enligt ett pressmeddelande från partiet.

Som en del i sin personvalskampanj skickade Sacrédeus nyligen ut ett flygblad med abortkritiskt budskap, något som hans eget parti kritiserat. I flygbladet listar Sacrédeus en rad förslag som han vill försöka driva igenom om han skulle komma in i riksdagen. Ett av förslagen hade rubriken ”En livets kultur – gör mer för att fler ofödda kan välkomnas till livet, nej till läkarutförda assisterade självmord”, citerar Dagens Nyheter från flygbladet.

”Jag har beslutat mig för att dra tillbaka min kandidatur till riksdagen för Kristdemokraterna, men kvarstår som förstanamn i kommunvalet i Mora”, säger Sacrédeus i ett skriftligt uttalande.

Partiledaren Ebba Busch fick en fråga om vad hon anser om Sacrédeus avhopp i partiledarutfrågningen i SVT på tisdagskvällen.

– Jag tycker att det var ett bra beslut, det är viktigt att inte på något sätt skapa otydlighet kring var vi står här. Vi tycker som sagt att svensk aborträtt är bra och kommer att stå bakom den, svarade hon.

TT