Radar · Miljö

Sprängningarna: Största enskilda metanutsläppet

Här läcker den skadliga växthusgasen metan ut i atmosfären.

Att spränga rörledningarna i Östersjön har fått kopiösa mängder av växthusgasen metan att läcka ut i atmosfären. Mer än fem gånger än den största enskilda metanläckan dessförinnan.
– Vem det än var som beordrade det här borde åtalas för krigsbrott, säger Rob Jackson, klimatforskare vid Stanford till Al Jazeera.

Uppskattningarna av vad utsläppen av metan från Nordström 1 och Nordström 2, motsvarar i klimateffekt har varierat. Vissa bedömare har talat om utsläpp motsvarande en tredjedels av Danmarks utsläpp under ett år – andra har bedömt det vara nästan i paritet med Sveriges utsläpp under ett år. Men klart är att när all den gas som rörledningen rymmer har läckt ut i atmosfären, så rör det sig om betydande mängder. I värsta fall 778 miljoner kubikmeter gas, enligt danska myndigheter.

– Det är en sak som uppskattningarna har gemensamt, det är katastrofalt för klimatet, säger Andrew Baxter, en kemiingenjör från miljögruppen EDP, till Al Jazeera.

Utsläppet slår också rekord, då det lär bli det enskilt största gasutsläppet hitintills genom att slå det tidigare rekordet som orsakades i USA 2015. Då släpptes 90 till 100 000 ton gas ut i atmosfären i samband med en läcka från en gasledning på land.

Metan är över en tjugoårsperiod mer än 80 gånger mer potent än koldioxid, vad förmågan att värma upp vår planet och runt trettio gånger mer potent över en 100-årsperiod. Anledningen till att det minskar över tid, är att den är mindre långvarig i atmosfären, jämfört med koldioxid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV