Radar · Utrikes

Zelenskyj kräver kraftfullt internationellt svar om spannmålsavtalet

Silor med spannmål i hamnen i Odessa.

Omvärlden befarar nya livsmedelskriser när Ryssland backar från det viktiga spannmålsavtalet. Ett kraftfullt internationellt svar behövs nu, säger Zelenskyj i ett filmklipp som publiceras via Telegram.

– Det är helt skandalöst, sade USA:s president Joe Biden om Rysslands besked att landet omedelbart slutar följa avtalet.

Den amerikanske utrikesministern Antony Blinken beskriver det som att Ryssland använder världens tillgång till livsmedel som ett vapen.

Det ryska beslutet riskerar att förvärra den globala livsmedelskris som Rysslands anfallskrig redan har orsakat, enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell.

”EU uppmanar Ryssland att drar tillbaka sitt beslut”, skriver spanjoren på Twitter.

FN:s generalsekreterare António Guterres meddelar att det är av högsta vikt att spannmålsflödena fortsätter som överenskommet.

Zelenskyj: Väntat

Enligt avtalet ska Ryssland tillåta export av spannmål från Ukraina, som är en av världens största spannmålsexportörer. Ett avtal som nåddes efter långa förhandlingar.

Men det var ganska väntat att Ryssland skulle dra sig ur det, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Enligt honom började Ryssland aktivt hindra fartyg lastade med spannmål redan i september. Han säger att flera fartyg har stått still i flera veckors tid och att totalt 176 stycken stoppas från att lämna ukrainska hamnar.

Presidenten beskriver det ryska agerandet som helt överlagt.

– Varför ska en handfull personer någonstans i Kreml få avgöra om folk i Egypten eller Bangladesh får mat på borden? Ett kraftfullt internationellt svar behövs nu, säger Zelenskyj i ett filmklipp som publiceras via Telegram.