Radar · Miljö

Närmare 10 000 fler till Naturskyddsföreningen – Tidöavtalet bidrar

Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.

Efter att Sverigedemokraterna och regeringen presenterat Tidöavtalet ökade ansökan om medlemskap i Naturskyddsföreningen kraftigt. 

Hittills har 9500 nya medlemmar registrerats, och siffran fortsätter att öka.

– Den nya regeringen och SD har antagit ett politiskt program som riskerar att kraftigt öka utsläppen och som i det närmaste ignorerar naturkrisen. Dessutom avvecklas miljödepartementet. Det går inte att förhandla med klimatet eller planetens gränser. Med fler medlemmar får vi mer kraft att förändra, och vi blir fler som vill påverka politiker, sprida kunskap och bilda opinion, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.

Veckan efter valet fick föreningen mer än dubbelt så många nya medlemmar, jämfört med veckan innan och ungefär fyra gånger så många som en genomsnittlig vecka. Men efter att Tidöavtalet och regeringsförklaringen presenterades har medlemstillströmningen ökat mycket kraftigt.

– Vi är glada över att så många vill komma med oss i miljökampen. Läget för planeten är akut. Larmrapporterna från miljöforskarna står som spön i backen. Jag tror att många människor känner en stark oro för detta och vill vara med och påverka, och att de ser vår förening som en viktig och stark aktör, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation med nära 200000 medlemmar. Föreningen har 24 länsförbund och cirka 270 kretsar och är aktiva lokalt i nästan hela Sverige.