Radar · Morgonkollen

Inte längre brottsligt vara gay i Singapore

Homosexuella handlingar är inte längre olagliga i Singapore.

Parlamentet i Singapore avkriminaliserar homosexuella handlingar – men ändrar samtidigt grundlagen: Äktenskap ska definieras som en institution enbart mellan man och kvinna.

Den omdebatterade paragrafen 377A har länge kritiserats som diskriminerande och stigmatiserande för hbtqi-personer. Tidigare försök att upphäva den har misslyckats.

Fram tills nu har sex mellan två män kunnat bestraffas med upp till två års fängelse, även om stadgan inte verkställdes aktivt. Lättnaden bland många singaporianer var påtaglig när beslutet väl var fattat.

– Luften jag andas känns definitivt mycket lättare nu, säger Benjamin Xue, en 39-årig homosexuell man.

Men den konstitutionella ändringen som stärker den befintliga definitionen av äktenskap – mellan man och kvinna – stänger dörren för samma äktenskapliga rättigheter för hbtqi-personer.

Singapores justitieminister säger att den nuvarande definitionen av äktenskap behöver skydd eftersom en ändring av paragrafen 377A skulle sätta de heterosexuella strukturerna i gungning.

– Jag antar att det är en obehaglig sak att svälja just nu, säger Xue, men konstaterar samtidigt att upphävandet av förbudet mot homosexuella handlingar kan öppna för ”de uppriktiga samtalen om queera liv i Singapore”.

Enligt människorättsorganisationen HRW är homosexualitet olagligt i 69 länder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV