Radar · Politik

Uteslutning hotar Richthoff (SD) – blir vilde 

Centerpartiet anser att sverigedemokraten Roger Richtoff måste lämna riksdagens försvarsutskott.

Sverigedemokraten Roger Richthoff får inte längre företräda partiet i försvarsutskottet. Ett uteslutningsärende har inletts. Nu säger Richthoff att han själv väljer att lämna partiet och bli politisk vilde.

Mitt under pågående rysk invasion av Ukraina delade Roger Richthoff den 20 mars en film på Facebook som tackar Ryssland för invasionen och som innehåller rysk desinformation om ukrainska biologiska vapen och påståenden om att judar finansierar nazisterna i Ukraina som vill utrota kristna.

Richthoff skrev i anslutning till delningen att USA och Ukraina har förnekat uppgifterna om de biologiska vapnen men att ”nu har den bubblan spruckit”. Han har efter kritiken tagit bort filmen.

Under förmiddagen kom information om att Richthoff inte kan representera partiet i försvarsutskottet.

”Vi saknar förtroende för Roger Richthoff som ledamot av försvarsutskottet”, säger gruppledaren Henrik Vinge i en skriftlig kommentar till TT.

Lämnar partiet

Nu uppger han själv för Expressen att han väljer att lämna partiet.

– Jag kommer att sitta kvar i riksdagen och jag kommer att driva försvarsfrågor, säger Richthoff till tidningen.

Centerns Martin Ådahl har reagerat kraftigt på att Richthoff delat antisemitisk desinformation och försvar för Rysslands invasion.

– Nu har vi en situation där vi har konspirationsteorier som sprids från Kreml och Putin om Ukraina som har delats av en person som haft tillgång till säkerhetsklassade försvarsuppgifter och som dessutom i försvarsutskottet har att handha frågor av säkerhetskaraktär för Sverige.

Mycket olämpligt

– Om man delar desinformationskampanjer till stöd för Putin och Ryssland mot Ukraina i den kanske mest känsliga frågan av alla, nämligen det totalt felaktiga påståendet att Ukraina framställer biologiska stridsmedel, då ska man inte representera något parti i Sveriges försvarsutskott, säger Ådahl.

Enligt Henrik Vinge vägrar Richthoff att självmant lämna sin plats i försvarsutskottet. Partiledningen har därför beslutat att han inte får företräda partiet i utskottet och har samtidigt öppnat ett uteslutningsärende mot honom. Under tiden är Richthoff avstängd.

Han har, enligt Vinge, flera gånger tidigare visat ”uselt omdöme” i sociala medier.

Enligt riksdagens nya regler från1 januari så får ledamöter som blir vildar inte behålla den plats man tilldelats av sitt parti i ett utskott.