Radar · Inrikes

Tobias Billström och Richard Herrey varnar kvinnor att besöka Sverige

De moderata riksdagsmännen Tobias Billström (t v) och Richard Herrey (t h) twittrar att Sverige är världens näst farligaste land för kvinnor att besöka.

Moderaternas Tobias Billström och Richard Herrey twittrar att Sverige är världens näst farligaste land för kvinnor att besöka. Något som väckt en hel del reaktioner. ”Känslan av desorientering liknar den som Trump framkallade när han talade om ”last night in Sweden”, skriver Sandra Stiskalo i Dagens nyheter.

Moderaterna Tobias Billström, Richard Herrey och presschefen Niklas Gillström varnar kvinnor för att besöka Sverige och hänvisar till en artikel i tidningen Forbes från december i fjol. Där tar Forbes upp en undersökning gjord av en organisation kallad Safetydetectives.

”Det är skitsnack, vilket alla hyggligt seriösa politiker och allmänbildade svenskar vet. Ändå delas nu artikeln med listan friskt av ledande moderater, inklusive partiets gruppledare i riksdagen”, kommenterar Susanne Sjöstedt, ledarskribent på Värmlands Folkblad.

Richard Herrey på Twitter (länk)
Richard Herrey på Twitter (länk). 

Det Safetydetectives undersökt är vilka länder det är farligast respektive tryggast att resa i som kvinna. Och i fjolårets lista över de farligaste länderna hamnar Sverige på en andraplats – Sydafrika toppar. (I den förra undersökningen från 2019 fanns inte Sverige med på listan alls.)

Safetydetectives uppger att de i sin undersökning utgått från de 50 länder som har flest internationella turister och sedan tittat på ”följande åtta faktorer”: säkerhet för kvinnor att vistas ute på gator och torg, mord på kvinnor, sexuellt våld av okänd gärningsman, våld i nära relationer, diskriminering, könsskillnader, ojämlikhet mellan könen och attityder rörande våld mot kvinnor”. De uppger att de kommit fram till sina uppgifter bland annat ”med hjälp av källor från 2018 års Gallup world poll till Equal measures 2030.”

Grafik: Safetydetectives (länk)
Grafik: Safetydetectives (länk).

Afghanistan – näst farligast för kvinnor

I Dagens nyheter påpekar Sandra Stiskalo att undersökningen baseras på rapporterade brott, och att det är ett välkänt faktum att anmälningsbenägenheten är högre i jämställda länder.

2018 kom en annan undersökning om de farligaste länderna i världen för kvinnor att vistas i från välgörenhetsorganisationen Thomson Reuters foundation. Den undersökningen kom fram till att Afghanistan var världens näst farligaste land för kvinnor. Den undersökningen gällde dock inte enbart turister.

De farligaste länderna för kvinnor 2018, enligt Thomson Reuters Foundation*:
Indien
Afghanistan
Syrien
Somalia
Saudiarabien
Pakistan
Demokratiska republiken Kongo
Yemen
Nigeria
USA

*”Rapporten är baserad på en undersökning där man tillfrågat 550 experter från Europa, Afrika, Amerika, Sydostasien, Sydasien och Stillahavsområdet. Undersökningen genomfördes mellan mars och maj år 2018″.