Radar · Utrikes

Nya bombningar – trots Rysslands löfte 

Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–29 mars.

Trots Rysslands löfte om att dra tillbaka styrkornas framryckning i området kring Kiev, rapporteras om nya angrepp. I Ukraina och i västländerna ökar tvivlet kring Rysslands agerande. 

Staden Tjernihiv, cirka 15 mil norr om Kiev, bombades under natten mot onsdag, enligt regionmyndigheterna. 

”Fienden har demonstrerat sin ’minskade aktivitet’ i Tjernihivregionen med angrepp mot Nizjyn, inklusive flygangrepp. Tjernihiv besköts under hela natten”, skriver guvernören Vjatjeslav Tjaus på sociala medier. 

I Kiev löd flyglarmet flera gånger under natten mot onsdag, och fortsatte under morgonen, rapporterar AFP. 

Rysslands löfte om att dra tillbaka den militära aktiviteten kring Kiev och Tjernihiv i norr, kom under tisdagens fredssamtal i Istanbul i Turkiet. Båda sidor kallade samtalen för ”meningsfulla” och ”positiva”. 

Möts av skepsis 

Det ryska beskedet möts dock av stor skepsis. Den ukrainska militären meddelade att det handlar om en rysk omgruppering, och försvarshögkvarteret Pentagon i USA gör samma bedömning. 

Den största delen av de ryska styrkorna kring Kiev är kvar, enligt Pentagons talesperson John Kirby. 

– Vi har endast sett ett mindre antal dra sig bort från Kiev, de flesta norrut, sade han. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskriver fredssamtalen i Istanbul som positiva, men säger att det finns inga planer på att dra ner på försvaret av landet. Samtalen väntas fortsätta över videolänk, oklart när. 

Inte heller väst planerar att häva sina sanktioner mot Ryssland. 

– Vi får se om de förverkligar vad de föreslagit, sade USA:s president Joe Biden efter ett möte med ledarna för Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Italien. 

Lidit stora förluster 

I norra Ukraina har en del ryska förband lidit stora förluster och tvingats omgruppera till Belarus och Ryssland, enligt Storbritanniens försvarsdepartement, som dagligen delger brittiska underrättelser från kriget. 

Det tydliggör hur svårt Ryssland har det med logistiken för de styrkor som tagit sig längst in i Ukraina, enligt britterna. 

”Rysslands uttalade fokus på en offensiv i Donetsk och Luhansk är sannolikt ett fördolt medgivande att man har svårt att upprätthålla ett betydande avancemang”, meddelar försvarsdepartementet. 

Dödstalet i Mykolajiv stiger 

Dödssiffran stiger efter attacken mot det regionala styrets nio våningar höga hus i hamnstaden Mykolajiv i södra Ukraina. 

Efter angreppet mot myndighetsbyggnaden i Mykolajiv har ukrainsk räddningstjänst hittills räknat till tolv döda och 33 skadade. Det skedde samtidigt som fredssamtal mellan ryska och ukrainska representanter pågick under tisdagsförmiddagen. 

Vid ett tal till det danska folketinget under tisdagen fördömde president Volodymyr Zelenskyj attacken mot Mykolajiv. 

– Invånarna i Mykolajiv utgör inget hot mot Ryssland, och trots det, precis som alla ukrainare, har de blivit måltavla för de ryska styrkorna, sade Zelenskyj. 

Den ryska frontlinjen i regionen ligger sydöst om Mykolajiv, vid staden Cherson, som är den enda stora ukrainska stad som ryska styrkor har lyckats få full kontroll över under kriget. 

Förödelse i Mariupol 

Samtidigt visar nya bilder den totala förödelsen i Mariupol, längre österut längs den ukrainska kusten. Nya satellitbilder från företaget Maxar som publicerats natten till onsdagen visar hela stadsdelar jämnade med marken. 

Staden var en av de första som anfölls när Ryssland inledde den fullskaliga invasionen och den har stått under belägring de senaste veckorna. Det har gjorts försök att upprätta så kallade humanitära korridorer därifrån, som inte varit särskilt framgångsrika. 

Enligt ukrainska uppgifter har 90 procent av bebyggelsen i Mariupol förstörts av ryska attacker. Staden motsvarar ungefärligen Malmö i geografisk storlek.