Radar · Utrikes

Ny lag: lynchning blir hatbrott i USA

Vicepresident Kamala Harris kramar om senatorn Cory Booker, efter att president Joe Biden undertecknat den nya anti-lynchningslagen.

Under tisdagen undertecknade Joe Biden en ny nationell lag som innebär att lynchning numera kan dömas som ett hatbrott istället för ett ”vanligt” mord. Lagen ses som en viktig symbolisk markering för att göra upp med landets mörka historia, och fortfarande i dagens USA begås brott som skulle kunna klassas som lynchning.

Den nya lagen, Emmett Till Anti-lynching Act, är uppkallad efter Emmett Till, en 14-årig svart pojke som 1955 blev kidnappad och brutalt mördad i Mississippi, ett fall som väckte mycket uppmärksamhet runtom i landet och som många sedan dess lyft upp i kampen för mer rättvisa medborgerliga rättigheter.

Sorgligt nog sker liknande brott än idag i USA. Förra året uppgav FBI att antalet hatbrott under 2020 var det högsta på tolv år: 7759 stycken.

– Lynchning är inte en kvarleva från det förflutna. Rasistiska terrordåd förekommer fortfarande i vår nation. Och när de gör det måste vi alla ha modet att namnge dem och ställa förövarna till svars, sade vicepresident Kamala Harris i samband med undertecknandet, uppger Reuters.

Hon fickmedhåll från president Joe Biden, som sade att ”Rashat är inte ett gammalt problem. Det är ett ihållande problem”.

Över hundra år med misslyckade försök

Ett exempel på brott som skulle kunna ha dömts med den nya lagen är mordet på 25-årige Ahmaud Arbery 2020. När han var ute och joggade blev han förföljd av tre män som jagade honom från sina fordon och sedan sköt honom på nära håll. De dömdes senare till livstids fängelse, men hade den nya lagen varit i bruk så hade rubriceringen kunnat bli lynchning. Det säger Bobby rush, politiker för demokratiska partiet och en av de som drivit frågan, till nyhetssajten Vox.

– Bidens undertecknande av Emmett Till Anti-lynching Act skickar ett budskap om att Amerika inte längre kommer att fortsätta att ignorera detta skamliga kapitel i vår historia och att regeringen varit engagerad i lagstiftningsmisslyckande alldeles för länge, säger han till Vox.

Jurister har i över hundra år, åtminstone sedan år 1900, försökt att få till en kriminalisering av lynchning. Att detta till sist genomförs kan ses som en historisk milstolpe.

"Det är tortyr"

Ordet lynchning har under de senaste åren börjat användas alltmer flitigt för alla möjliga sorters brott och beteenden, men den nya lagstiftningen handlar om att komma åt problemet i sin ursprungliga betydelse.

– Lynchning, för vissa människor, kan kännas som ett ord som börjar tappa sin kraft eftersom det inte känns verkligt och närvarande,” sa Hewitt. ”Men det är kidnappning eller ett försök att kidnappa. Det är tortyr. Det är de sexuella övergreppen som ibland händer när någon kidnappas. Det är mord, säger Damon Hewitt, ordförande och vd för organisationen Lawyers’ Committee for Civil Rights Under Law, till Vox.

Lagtexten lyder att ”den som konspirerar för att begå ett hatbrott som leder till dödsfall eller allvarlig kroppsskada eller som innefattar kidnappning eller försök till kidnappning, grova sexuella övergrepp eller försök till grova sexuella övergrepp eller försök till dödsfall ska, om dödsfall eller allvarligt kroppsskada uppstått till följd av brottet, dömas till fängelse i högst 30 år”.

Den nya lagen skickar tydliga signaler om att det är skillnad på ett ”vanligt” mord och lynchning.

– Lynchning har vanligtvis skickat ett meddelande till ett helt samhälle att ’du är inte säker här’ eller ’du kan bli nästa’. Lynchning har vanligtvis motiverats av rasistisk illvilja och skadar ett helt samhälle, säger Justin Hansford, juridikprofessor vid Howard University, till Vox.