Radar · Morgonkollen

Koalition erbjuder eldupphör i Jemen

Räddningstjänsten släcker bränder efter flygattacker från den saudiskledda koalitionen mot två byggnader i Jemens huvudstad Sanaa i lördags.

På onsdagsmorgonen, inför ramadan, ska ett ensidigt eldupphör ha inletts i Jemen av den saudiledda koalition som stödjer regeringen i kriget mot Huthirebellerna. Förslaget om att pausa striderna har dock avvisats av rebellerna.

”Koalitionen meddelar härmed att militära operationer i Jemen upphör från klockan 06 onsdagen den 30 mars 2022,” rapporterade den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA sent på tisdagskvällen.

Men under den tidiga onsdagsmorgonen hade det ännu inte kommit några oberoende rapporter om ifall striderna mellan koalitionens styrkor och Huthirebellerna hade pausats eller inte.

Beskedet om eldupphöret kommer inför den muslimska fastemånaden ramadan, som inleds inom några dagar. Den saudiledda koalitionen säger att man med eldupphöret vill skapa ett bra samtalsklimat och att det ska få fart på fredsarbetet under ramadan.

Toppmöte i Riyad

Huthirebellerna har dock sagt att man avvisar ansatsen och de bojkottar också ett pågående toppmöte i Saudiarabien om kriget, eftersom det äger rum på deras motståndares territorium.

Rebellerna kontrollerar Jemens huvudstad Sanaa och man kräver att stängningen av stadens flygplats upphör och att restriktionerna mot rebellkontrollerade hamnar tas bort.

”Om blockaden inte lyfts kommer koalitionens eldupphör att vara meningslös, eftersom blockaden leder till ett större lidande för Jemens folk än vad kriget gör, skriver Huhtirebellernas talesperson Mohammed al-Bukaiti på Twitter.

FN vädjar om vapenvila

FN försöker få till en vapenvila och har vädjat till parterna att nå en uppgörelse till ramadan, vilket har skett tidigare. I samtalen i Riyad deltar bland annat FN:s Jemensändebud Hans Grundberg.

”Jag är väldigt tacksam för det enhälliga stöd som har uttryckts för FN:s ansträngningar att omedelbart trappa ner och hitta en politisk lösning på konflikten, skriver han på Twitter.