Radar · Djurrätt

Döda fridlysta hajar hittade i Lysekil hamn

En pigghaj i ett akvarium i Kalifornien, USA.

Ett 60-tal rödlistade hajar och rockor ligger döda på botten i Lysekils hamn. Det makabra fyndet gjordes av en grupp studenter i marinbiologi. ”De är utan tvekan dumpade där, allt annat är uteslutet”, säger undervattensfilmaren Tobias Dahlin, till SVT Nyheter Väst.

Det var under måndagen som upptäckten gjordes när studenterna, som stod vid kajen, såg hajkropparna i vattnet. När de dök i för att kontrollera fyndet visade det sig handla om de fridlysta arterna pigghaj, klorocka och knaggrocka.

Det betyder att dessa fiskar inte får tas upp utan ska sättas tillbaka om de exempelvis råkar fångas i nät. Tobias Dahlin, verksam vid sajten Deep Sea Reporter som var först med att rapportera om händelsen, tror att fiskarna dumpats på platsen.

– Havsytan är en barriär. Det som pågår där under ser inte vanliga människor, då kan det här fortsätta. Mycket av det hade aldrig kunnat fortsätta om det skedde på land, säger Tobias Dahlin till SVT.

Hur fiskarna hamnat på hamnbotten är oklart. Några av hajarna visade fortfarande tecken på att de andades, men var döende.

– Den här fångsten är uppenbarligen fångad på annat ställe än i hamnen. Hajar och rockor skall enligt internationell och nationell lagstiftning skyndsamt eller omedelbart återutsättas beroende på vilken art det rör sig om, säger Martin Karlsson, utredare på fiskregleringsenheten på Havs- och vattenmyndigheten, till Göteborgs-Posten.

Han påpekar också att det är den som fiskar som har det yttersta ansvaret för att följa lagstiftningen och se till att rödlistade arter släpps tillbaka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV