Radar · Politik

Strid om oljesanktioner i EU

Statsminister Magdalena Andersson (S) anländer till EU-toppmötet i Bryssel.

Tyskland hoppas men Ungern är fortsatt skeptiskt när EU-länderna försöker enas om oljesanktioner mot Ryssland. En möjlig kompromiss ligger på dagens toppmötesbord – men detaljerna är långt ifrån klara.

EU:s 27 stats- och regeringschefer möts för ännu ett extra toppmöte i Bryssel under måndag och tisdag. Alla punkter på dagordningen har på ett eller annat sätt något med kriget i Ukraina att göra.

Svårast blir att enas om det sjätte sanktionspaket mot Ryssland, som EU-kommissionen presenterade för drygt tre veckor sedan.

Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz är ändå optimistisk om att det ska gå att hitta en lösning.

– Alla diskuterar på ett konstruktivt sätt, och det pågår samtal med en vilja att komma överens, och det är bra, säger Scholz på väg in till mötet.

Han betonar att det viktiga nu är att EU kan hålla fast vid den enighet som har präglat besluten sedan Ryssland anföll Ukraina.

– Vi från svensk sida kommer att driva på för ytterligare ett sanktionspaket, och vill gå så långt som det bara är möjligt, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Ett nytt kompromissförslag siktar in sig på att stoppa både rysk råolja och petroleumprodukter, men leveranser via pipeline kommer att undantas tillfälligt.

"Bättre än inget"

Det innebär att ungefär en tredjedel av oljeleveranserna till EU inte kommer att beröras av sanktionerna. Dessutom kommer det att ta tid innan de faktiskt är på plats.

– Det blir ändå väldigt mycket bättre än om man inte gör någonting, säger Magdalena Andersson.

Undantaget för olja som levereras i rör och inte på båt, är en eftergift för att länder som Ungern ska gå med på sanktionerna. Men även länder som Tjeckien, Slovakien, Bulgarien och Kroatien har haft invändningar, på grund av sitt beroende av rysk olja.

Trots att en kompromiss är inom räckhåll, finns många lösa trådar. Till exempel frågan om hur länge undantaget ska gälla.

– Vi är inte där än, men det har mognat. Mina förväntningar är låga om att det ska lösas inom de närmaste 48 timmarna, men jag har gott hopp om att det kommer att ske därefter, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på väg in till toppmötet.

Ungern: Inte bra

Enligt Ungerns premiärminister Viktor Orbán finns definitivt ännu ingen lösning på plats.

– Det finns ingen kompromiss just nu. Förslaget vi har fått är inte bra. Vi är redo att ge vårt stöd till paket sex om vi får en lösning vad gäller energisäkerheten för leveranser till Ungern, säger Orbán på väg in till toppmötet.

Han är skarpt kritisk mot EU-kommissionen som han anklagar för att ha gått för snabbt fram med förslaget om olja.

– Från ingenstans kom det en idé om embargo och sanktioner kring oljan. Hela situationen är svår, orsakad av kommissionen och ansvaret för att det inte finns någon lösning ligger på dem, säger Orbán i Bryssel.

Hotad enighet

Hittills har EU-länderna lyckats visa upp enighet i agerandet mot Ryssland efter attacken på Ukraina den 24 februari. Men för varje nytt sanktionspaket blir det allt svårare att enas. Och när ett sjätte sanktionspaket nu ligger på bordet hotar enigheten att spricka.

– Vi är öppna för att stoppa alla former av import av ryska fossila bränslen, men som vi vet finns det medlemsländer som är väldigt beroende av oljan, säger Andersson, om Sveriges linje.

Hon tillägger att även kompromissförslaget skulle ha en bra effekt som sanktion mot Ryssland. Drygt två tredjedelar av den ryska oljan kommer på båt till EU, och skulle alltså omfattas av sanktionerna.

EU-toppmötet ska även ta ställning till ett nytt ekonomiskt stödpaket till Ukraina på nio miljarder euro.

Fakta: Veckans toppmöte

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas på måndagen och tisdagen till ett extrainsatt toppmöte i Bryssel.

Mötet har fyra huvudpunkter: situationen i Ukraina, försvarsfrågor, energisituationen och livsmedelssäkerheten.

Toppmötet leds i vanlig ordning av EU:s permanente rådsordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Två särskilda gäster deltar även digitalt vid delar av mötet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talar om krigsläget under måndagen, medan Senegals president Macky Sall talar om livsmedelsläget under tisdagen, i sin roll som ordförande i Afrikanska unionen.

TT