Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Klimatstrejkarnas upprop för rättvisa

Linna Gadde, Agnes Hjortsberg, Alde Nilsson och Andreas Magnusson från Fridays for future Sverige lanserar ett klimatupprop som kräver politiska och ekonomiska förändringar för att hantera klimatkrisen.

Fridays for future kräver en grundläggande förändring av våra politiska system för att stoppa klimatkrisen. I dag presenterades ett upprop inför miljökonferensen Stockholm+50.

Sedan Greta Thunberg under valåret 2018 satte sig på Mynttorget i Stockholm för att visa sitt missnöje med klimatpolitiken har det gått nästan 200 fredagar. Sedan dess har Fridays for future blivit en stor global ungdomsrörelse som tre dagar innan FN:s miljökonferens Stockholm+50 2022, som även det är ett valår, lanserar ett upprop för att förena Sverige bakom ett budskap: det behövs en grundläggande förändring av våra politiska och ekonomiska system för att möjliggöra klimaträttvisa.

– Vi har gått ut med det här uppropet för att visa på gapet mellan vad som diskuteras inom Sveriges nuvarande partipolitik och vad forskningen så tydligt visar behövs, säger Linna Gadde från Fridays for future Sverige till Syre och fortsätter:

– Vi vill vara tydliga dels mot makthavare och dels mot privatsamhället för att visa vad som verkligen sker och vad som skulle behöva hända.

"Behandla krisen som en kris"

Uppropet, som består av tre huvuddelar, är skapat i samråd med klimatforskare och personer som själva drabbats hårt av klimatkrisen.

– Vi vill använda uppropet som en grund för att visa att vi behöver rösta, det är val i höst, och alla som kan behöver använda sin röst för att rösta för rättvisa. Men i det systemet som vi lever i, där människor och natur fortsätter exploateras, så räcker det inte bara att rösta, vi behöver även använda vår röst, säger Linna Gadde.

Den första delen handlar om ekosystemen och att vi måste “behandla krisen som en kris”. Fridays for future Sverige anser att i dag behandlas klimat- och miljöproblem som en politisk fråga bland många andra och inte som den kris det är. För att möta klimatkrisen krävs omedelbar och storskalig förändring. För att Sverige ska leva upp till Parisavtalets 1,5-gradersmål behöver utsläppen minska drastiskt.

Utsläppen måste minska med 21 procent per år

Enligt en ny rapport som Fridays for future Sverige hänvisar till i sitt upprop måste svenska utsläpp minska med 21 procent per år med start 2022 för att Sverige ska fullfölja sitt ansvar i Parisavtalet och ge oss en 50 procents chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

– Den andra delen handlar om att vi måste säkerställa rättvisa. Det är en jätteskillnad både inom Sverige men också globalt, där de rika släpper ut betydligt mer än de fattiga, och att omställningen måste ske på medborgarnas villkor. Det är de välbärgade och mest inflytelserika som ska sänka sina utsläpp först, inte de på landsbygden eller förorterna som redan kämpar ekonomiskt, säger Linna Gadde.

Enligt Oxfam står de rikaste 10 procenten av Sveriges befolkning för 24 procent av våra sammanlagda utsläpp sedan 1990, medan de fattigaste 50 procenten endast står för 32 procent av dem.

– Det tredje delen handlar om demokrati. Hur vi behöver stärka den och se bortom mandatperioderna och se till att allas röster blir hörda. Den äldre generationen kan inte kan lägga över hela den här krisen på oss ungdomar, utan vi kräver att även vuxna tar sitt ansvar, säger Linna Gadde.
 
Vad har du för förväntningar på Stockholm+50?

– Vi vill att makthavare ska träffas för att göra skillnad. Men eftersom det här är 50-årsjubiléet och det inte har hänt någonting än så kan vi ju inte direkt säga att vi är hoppfulla över att något ska hända. Däremot har vi förväntningar och vi kräver att det ska ske förändring. Men hoppet kommer inte från de här olika konferenserna utan från folket som går samman och gör sin röst hörd.

Är det onödigt att Stockholm +50 hålls?

– Det är inget som jag vill uttala mig om. Men det är klart att vi behöver mötas och nu har vi många andra Fridays for future-grupper från hela världen här som ska göra sin röster hörda. Så där finns en bra del i att faktiskt se till att vi får alla röster hörda, säger Linna Gadde.

– Vi behöver få ett annat perspektiv. De som redan drabbas av klimatkrisen kan inte bli utelämnade utan de behöver få en plats i rummet där diskussionerna sker. Det är min största förhoppning: att vi faktiskt sätter press på makthavare och att personer från andra länder som redan har drabbats av klimatkrisen får sina röster hörda.

Läs mer:

FN-möte ska elda på länder: ”Asfalten smälter”

Samlas i Stockholm för att forma framtidens miljö

Från Uruguay till Stockholm – Mariano planterar frön för förändring

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV