Glöd · Ledare

Sveriges regering sänder alla fel signaler

Hoppet för alla fredsönskare fick sig en ordentlig törn när Magadelena Andersson och Ann Linde mötte med Turkiets president Erdogan och Natos ordförande Jens Stoltenberg i tisdags för att offentligt underkasta sig ideal som borde vara långt ifrån den socialdemokrati de påstås stå för. Att med så stor iver ansluta sig till Nato att man utan vidare verkar bryta överenskommelsen man bara veckor tidigare gjort med riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, om att fortsätta stödja kurdiska milisen YPG som besegrade IS. Samtidigt undergräver de allt som en fri demokrati borde stå för.

Enligt avtalet mellan Sverige och Turkiet ska Sverige bland annat ”hantera Turkiets begärda utvisningar eller utlämningar av terrormisstänkta skyndsamt och grundligt, med hänsyn till information, bevis och underrättelser som tillhandahålls av Turkiet.” Detta är farliga marker som Sverige beträder, där man sänder en tydlig signal till kurderna att man går med på Erdogans översitteri och på så sätt sanktionerar Turkiets förföljelse och förtryck av kurder och oppositionella under förevändningen att de ”bekämpar terrorism”.

Det låter bekant. Sveriges offentliga roll som opartiska fredsmäklare går i graven, istället visar vi upp den svenska fegheten när vi inte sätter något emot Turkiets krav på stöd för sitt eliminerande av oliktänkande samtidigt som vi går med på Putins krigsiver genom att själva gå med i en militärallians, utan uppenbart hot mot oss.

Sverige ska vara ett fredligt land dit folk kan komma för att söka skydd från just sådana som Erdogan, istället hotas de nu med att bli återlämnade. Huruvida utlämningar kommer ske efter Turkiets premisser återstår att se. Men genom att skriva under avtalet sänder vi signaler om att vi är beredda att svika de demokratiska värdena och kompromettera de mänskliga rättigheterna och det fria tänkandet  för att få vara med i en militärallians.

Det är ännu en seger för högerpopulisterna, vars världsbild blir allt mer dominerande, men en stor förlust för resten av oss, inte minst för kurderna. 

Tumme upp:

Litteraturens helande kraft.

Tumme ner:

USA’s högsta domstols beslut att inskränka aborträtten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV