Radar · Miljö

Protester utanför havskonferens

Under en stor internationell havskonferens i Lissabon, Portugal, passade aktivister från Greenpeace på att protestera mot vad de menar är EU:s hyckleri, när det gäller den internationella havspolitiken.

I samband med den internationella havskonferensen som just nu pågår i Lissabon, Portugal, har miljöorganisationen Greenpeace slagit ett slag för det globala havsavtal som nu förhandlas fram. ”Våra ledare sviker oss”, säger en av aktivisterna i ett uttalande.

Internationellt vatten har beskrivits som något av vilda västern när det kommer till miljölagstiftning. Men inom FN förhandlas det nu om något som kan beskrivas som en miljöbalk för den del av havet som inte omfattas av nationell lagstiftning. Och det vill inte säga lite, utan täcker hela 43 procent av världshavet.

Men om det avtal som nu förhandlas fram kan uppfylla miljöorganisationerna önskelista – är desto mer oklart. Flera stora länder vill inte se sina möjligheter att utvinna havets resurser kringskärda.

"Vi måste se igenom hyckleriet"

Samtidigt trycker miljöorganisationer som Greenpeace på för att avtalet ska resultera i starka mekanismer som bland annat ska kunna övervaka och instifta marina havsreservat. Under den stora havskonferens som nu pågår i Lissabon, Portugal, passade Greenpeace på att göra sin röst hörd inför nästa förhandlingsrunda som är planerad till augusti – och som kan bli den sista.

– Medan ledare fortsätter att säga fina saker om havsskydd, så som här i Lissabon, dör miljoner hajar varje dag av fartyg från Europeiska unionen. Världen måste se igenom sådant hyckleri, säger Laura Meller från Greenpeace skydda haven kampanj.