Glöd · Debatt

”Föroreningar dödar. De ger en sämre folkhälsa”

”7 Miljoner dör årligen av fossila bränslen skriver debattörerna.

En sammanställning av studier i den brittiska medicinska tidskriften Lancet Planetary Health visar på att föroreningar fortsätter att vara världens största hot mot människor när det gäller sjukdomar och för tidiga dödsfall. Det berättar debattörerna Madeleine Jonsson och Eva Ringdahl.

Totalt dör 9 miljoner årligen av fossila bränslen. Det är dubbelt så många som dog i Covid-19. Då stängde vi ner hela samhällen.

Hur tänker partierna egentligen när det gäller kostnader för hälso- och sjukvård kopplat till föroreningar? De direkta konsekvenserna är tydliga: Föroreningar dödar. De ger en sämre folkhälsa.

Så varför är det inte högre upp på agendan? Parallellt med att människan mår sämre, utrotas miljoner arter i vårt ekosystem, ett system som människan i sin tur är en del av och helt beroende av för vår överlevnad. Kostnaden för att inte göra jobbet med att få ner utsläppen får inte bara katastrofala följder för naturen, utan även för folkhälsan. Det är ett samband vi inte kan blunda för.
Att jobba för att nå Parisavtalet handlar inte bara om att göra det bästa för planeten. Det handlar om att göra det bästa för alla människor. Det handlar om dig och mig.

Anstränger vi oss för att nå Parisavtalet förbättrar vi folkhälsan, vilket kan läsas i ytterligare en Lancetrapport (2021). Rapporten visar en minskning av 18 miljoner luftförorenande dödsfall, 86 miljoner färre kostbaserade dödsfall, 15 miljoner färre dödsfall på grund av fysisk inaktivitet. Allt beräknat fram till 2040.

Tänk dessa siffror utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv och besparingar på liv och sjukvård. Borde inte detta vara det yttersta argumentet för krafttag i en systemförändring bort från fossilberoendet?

Vi måste investera i folkhälsan. Vi måste sluta stressa i jakt på materiella ting. Livet handlar väl primärt om att må bra, vara frisk och leva ett långt kvalitativt liv – inte samla på pengar på bekostnad av både vårt livsuppehållande planetära system och hälsa?

Bara en grön politik som ser till helheten, kämpar för folkhälsa, kortare arbetstider och en hållbar sjukvård. Alla ska med när Sverige ställer om. Rösta för en klimatpolitik som ansvarar för både planetens och din hälsa. Rösta på Miljöpartiet i höstens val.