Radar · Migration

Majoritet stöder M:s förslag om sekretess

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Moderaterna har lagt fram tio förslag som ska göra det svårare för människor att vistas illegalt i Sverige. Nu stöds flera av förslagen av en majoritet i riksdagen.

M får stöd för åtta förslag av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna i socialförsäkringsutskottet. Förslagen kommer att läggas fram som ett utskottsinitiativ, rapporterar SVT Nyheter.

– Vi har lagt en rad kraftfulla förslag och jag är väldigt glad att det finns så många som ställer sig bakom dem, säger Maria Malmer Stenergard, migrationpolitisk talesperson för M, till SVT.

Informationsutbyte

Bland annat handlar det om att ändra sekretesslagstiftningen så att myndigheter ska kunna dela information med varandra. Ett annat förslag är en plikt för kommuner och myndigheter att informera Migrationsverket och polisen när de upptäcker en person utan uppehållstillstånd.

Att Centerpartiet ställer sig bakom förslagen beror på att regeringen gör för lite för att de som fått asylavslag ska lämna landet, enligt Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson för C.

Det finns en rad olika frågor som jag tycker att regeringen behöver återkomma till, bland annat hur vi kan få till ett bättre återvändande. Och det är beklagligt att regeringen inte prioriterar de frågorna, säger han till SVT.