Radar · Inrikes

Grönt ljus för skyddsjakt på varg i Värmland 

Arkivbild på varg från vargparken i norska Flå.

Länsstyrelsen i Värmland har gett tillstånd till skyddsjakt på en varg som tillhör Forshagareviret, vilket flera medier rapporterar om. Anledningen är att vargarna anses störa jakten. Jägare vågar inte släppa lös sina jakthundar, då fem hundar råkat i konflikt med vargen sedan i höstas.

Enligt länsstyrelsens bedömning är det vargar från Forshagareviret utanför Karlstad som ligger bakom angreppen. Ingen hund har dödats vid tillfällena. Skyddsjakten gäller fram till 15 februari och får bedrivas i området mellan Molkom och Väse.

I en kommentar till Svt säger Gunnar Glöersen från Jägareförbundet att beslutet är bra och att man ansökte om skyddsjakt redan 2020.

Enligt ansökan har fem hundar angripits av varg sedan i höstas. Bland annat ska en jakthund ha jagats av en varg vid Sutterhöjden i september. Inget av tillfällena som nämns i ansökan har fått dödlig utgång för hundarna. Men en hund bedömdes ha skadats av varg vid ett angrepp i Gillemyren i Väse i januari.

Exakt vilken varg som stått för de incidenter som uppges i ansökan om skyddsjakt är svårt att avgöra, uppger Gunnar Glöersen till Svt:

– Det är inte helt lätt, men förhoppningsvis kommer det snö som gör det lättare.

Sedan tidigare finns det i Värmland tillstånd att bedriva licensjakt på sex vargar i Immenreviret utanför Storfors, norr om Karlskoga. Det beslutet fattades gemensamt av länsstyrelserna i Värmland och Örebro i september. Jakten inleddes 2 januari och pågår fram till 15 februari eller tills sex vargar, oavsett kön och ålder, har skjutits. Hittills har fyra vargar skjutits under årets licensjakt.

Fakta om skyddsjakt (källa Värmlands länsstyrelses hemsida): Tillstånd för skyddsjakt kan ges i följande fall: 1. Av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet eller av andra tvingande skäl som har ett allt överskuggande allmänintresse. 2. Av hänsyn till flygsäkerheten. 3. För att förhindra allvarlig skada, särskilt på gröda, boskap, skog, fiske, vatten eller annan egendom. 4. För att skydda vilda djur eller växter eller bevara livsmiljöer för sådana djur eller växter.
För att skyddsjakt ska kunna tillåtas får det inte finnas någon annan lämplig lösning. Skyddsjakten får inte heller hota artens bevarandestatus.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV