Radar · Migration

439 migranter ombord på fartyget Geo Barents söker en säker hamn

Mellan den 19 och 21 januari räddade Geo Barents ombord totalt 439 personer.

439 överlevare finns ombord på Läkare utan gränsers fartyg Geo Barents i centrala Medelhavet efter sex separata räddningsaktioner de senaste dagarna. De har samtliga flytt från fasorna i Libyen och väntar nu på en säker hamn att stiga av i. En period av bra väder har den senaste tiden gjort att fler båtar än vanligt avgår från den nordafrikanska kusten.

I sex olika räddningsinsatser har 439 personer räddats ombord på Läkare utan gränsers fartyg Geo Barents. Besättningen ombord på Geo Barents har förgäves försökt kontakta de maltesiska myndigheterna för att be om en säker hamn där de kan släppa av passagerarna, som alla har flytt från Libyen innan de påträffades till havs. Efter två misslyckade försök att få Malta att agera sätter de sitt hopp till Italien.

Geo Barents är nu ute på sitt sjunde uppdrag på Medelhavet och lämnade den sicilianska kusten den 14 januari och satte kurs mot den libyska kusten. Mellan den 19 och 21 januari räddade de totalt 439 personer. De är nu i stort behov av att komma i land och att behandlas med värdighet och respekt, enligt organisationens pressmeddelande.

Personerna ombord på Geo Barents bär alla på traumatiska upplevelser från Libyen.

– Fängelsevakterna tvingade oss att ringa våra familjer och be om lösensummor och hotade med att annars döda oss, säger Jimmy, som egentligen heter någonting annat, i ett pressmeddelande. Jimmy förklarade också att han försökt korsa havet tre gånger tidgare, och att det var i samband med det tredje försöket som han och de andra fångades in av den libyska kustbevakningen och togs till ett fängelse som han utsattes för utpressning och dödshot. Totalt spenderade han ett och ett halvt år i Libyen.

Fysiskt och sexuellt våld är också mycket vanligt förekommande i de libyska fängelserna, som drivs både av den fragmenterade libyska staten och av olika milisgrupper. Av de som räddats ombord på Geo Barents är 112 ensamkommande barn. Majoriteten ombord är män, men ombord finns också nio kvinnor och tre spädbarn. Bland ursprungsländerna finns Eritrea, Bangladesh, Pakistan, Sudan och Egypten.

Många har lämnat Libyen

Den senaste veckan har livräddningsbåtarna i Medelhavet, som för tillfället uppgår till tre stycken som alla drivs av frivilligorganisationer, totalt räddat ombord 715 personer på totalt nio båtar, skriver Alarm Phone, som samordnar räddningsinsatser efter samtal från flyktingar i sjönöd och andra tillgängliga uppgifter om båtar i sjönöd, på Twitter. 

En period av bra väder har gjort att fler båtar avgått från den libyska kusten. 15 personer uppges under samma period ha drunknat i vattnen utanför Libyen.

Jakten för att hitta en säker hamn att släppa av dem som räddats ombord på Geo Barents fortsätter. 53 personer som räddats ombord på fartyget Louise Michel kunde tidigare i veckan kliva i land på den italienska ön Lampedusa.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV