Radar · Morgonkollen

Nya flyglarm över Kiev

Räddningsarbetare röjer undan bråte sedan ett hus förstörts i en robotattack i Kiev under torsdagen.

Invånarna i Kiev uppmanas att ta sig till bombskydd under natten mot fredagen, då flyglarm återigen ljuder över den ukrainska huvudstadsregionen.

”Ta hand om dig själv och dina nära och kära”, skriver guvernören Oleksij Kuleba på Telegram, och tillägger att luftförsvaret fungerar.

Under torsdagen genomförde Ryssland några av de mest omfattande robotattackerna sedan invasionen inleddes, och bomblarmen ljöd över hela landet.

Omfattande skador

Den massiva ryska robotattackerna orsakade omfattande skador på Ukrainas elsystem som redan var sargat av de många tidigare ryska attackerna.

”Tragiskt nog, beroende på omfattande nätverksskador, så är det svårt för oss att leverera ström till regionerna Charkiv, Kiev, Odessa, Mykolajiv, Cherson och Lviv”, meddelar det nationella energibolaget Ukrenergos chef.

De flesta av Ukrainas regioner saknade under sena torsdagskvällen fortfarande el, sade president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal.

– Det är i synnerhet svårt i regionen Kiev och i huvudstaden, i Lviv, Odessa och dess region, Cherson, Vinnytsia och Transkarpatien, säger Zelenskyj.

– För varje robotattack kommer Ryssland bara närmare ett tvärstopp. Deras robotar slår bara svagare för varje gång. I stället kommer världens största terrorists handlingar bara få konsekvenser för Ryssland och dess invånare för lång tid framåt. Och varje robot bekräftar bara att det kommer att sluta med en tribunal, fortsätter han.

Mer vapen från USA

USA:s president Joe Biden har undertecknat en lunta som bland annat innehåller nytt stöd till Ukraina, värt 47 miljarder dollar. Det är ett tillägg till de 65 miljarder som landet redan skänkt, enligt Bloomberg.

Enligt Bloombergs källor överväger USA också att skänka stridsfordon av typen M2 Bradley till Ukraina.

– Bradleys skulle innebära en rejäl ökning av markstridskapaciteten eftersom den, i princip, är en lätt stridsvagn. Till skillnad från M113 som landet tidigare försetts med, så är Bradley tungt bepansrad med en kraftig 25-millimeterskanon och trådstyrda pansarvärnsrobotar, säger försvarsanalytikern Mark Cancian till nyhetsbolaget, och tillägger att USA har gott om fordonen.