Krönikor

Jag har inte skrivit den här krönikan

Ja, så är det. Det är inte jag som skrivit den här texten. Det har en AI-skribent gjort åt mig. Tänker jag ta betalt för denna text ändå? Det kan du hoppa upp och sätta dig på.

Jag har bett min AI att låta övertygande och vara tydlig med att jag inte vill låta som en teknikfrälst Teslaman, så låt oss se vad en AI-skribent kan göra för omställningen:

Klimatrörelsen behöver en intensivare idéproduktion som kan utmana det dödliga status quo-läget som orsakar artdöden, minskar den biologiska mångfalden och hotar vår matförsörjning. En skepticism Gurgîn har är om en krönika, skriven av en AI-skribent i syfte att bromsa in klimatförändringar, har förmågan att se holistisk syn på hållbarhet som kan inkludera till exempel biodiversitet, resursförbrukning eller de djurrättsliga, ekologiska och sociala perspektiven.

Efter att ha spenderat en månad med Gurgîn kan han konstatera följande om AI-författare: 1) AI har en USA-centraliserad algoritm, när Gurgîn bad om ett fikatips fick han ett recept på amerikansk äppelpaj.

2) När Gurgîn bad en AI att skriva en text om klimatojämlikhet så fick han en text om Al Gores viktiga röst i klimatfrågan.

3) Gurgîn anser att AI-skribenter påminner för mycket om människor som tittar enögt på klimatfrågan, om de nu vågar titta.

Det är för mycket begärt att förvänta sig att en AI, i dagsläget, ska förstå hur de förtryckande systemen som sexism, miljöförstörelse och klassism är sammanflätade.

Det är för mycket begärt att förvänta sig att en AI vid det här laget ska förstå hur sexism, miljöförstöring och klassism hänger ihop och vad förtryckssamverkan är. Det finns inget sätt att en dator kan ta hänsyn till alla faktorer i en situation innan den bestämmer sig för ett tillvägagångssätt. Det enda sättet som en AI skulle kunna förstå dessa kopplingar är om den hade programmerats eller tränats med kunskap om dem.

Har AI-författare förmågan att producera idéer för klimatrörelsen eller kommer de endast att fungera som en tråkig trollfabrik som skriver kopior och redigerar befintligt innehåll?

Det finns många som tror att AI-skribenter kommer att kunna tillhandahålla innehåll till klimatrörelsen. De tror att den här tekniken kan utnyttjas för att skapa innehåll för kampanjer i sociala medier, nyhetsbrev, insamlingskampanjer och mer.

Andra tror att dessa skrivassistenter, som förstår språkets struktur, kan spara tid åt rörelsen när de massproducerar originalinnehåll till en bråkdel av kostnaden och tiden. Men det här är ingenting nytt, det har redan gjorts av Sverigedemokraterna och andra förtryckande rörelser med människofientlig agenda.

Om klimatrörelsen behöver avlastas så kan AI vara en bra väg att gå.

En vegansk jul. Heja växtriket!

Ulfs ”ansvar” och ”respekt”. Två otroligt söndernötta ord.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV