Radar · Morgonkollen

Inget maktskifte i Angola

Angolas president João Lourenço röstar i huvudstaden Luanda, i onsdags.

President João Lourenço och hans parti MPLA får fortsätta styra i Angola. Men valresultatet har ifrågasatts.

Det styrande partiet MPLA fick 51 procent av rösterna i förra veckans val, mot 44 procent för det största oppositionspartiet, Unita. Det är den minsta segermarginalen för MPLA sedan partiet kom till makten efter Angolas självständighet från Portugal 1975.

– Det här är en seger för Angola och alla angolaner, säger Lourenço i sitt första uttalande efter att segern bekräftats av valmyndigheten.

Han lovar att föra dialog med oppositionen

68-årige Lourenço, en före detta general som utbildades i dåvarande Sovjetunionen, har genomfört ett antal reformer sedan han kom till makten, men kritiker hävdar att antikorruptionsåtgärder främst riktat sig mot politiska motståndare.

Han tillträdde 2018 efter att företrädaren José Eduardo dos Santos lämnat över ledarskapet. Han hade då varit president i 38 år. Årets val överskuggades delvis av dos Santos död, han begravdes på söndagen.

Socialistiska MPLA (Folkrörelsen för Angolas befrielse) har styrt Angola sedan självständigheten 1975, men partiets siffror har stadigt sjunkit i de senaste valen. 2012 fick man 72 procent av rösterna.

Oppositionsledaren Adalberto Costa Junior krävde förra veckan att röstsiffrorna ska granskas av internationella valövervakare och trots att en segrare utropats har Unita fortsatt chans att utmana resultatet i domstol. Fyra av de 16 medlemmarna i valkommissionen vägrade skriva under på de officiella siffrorna.

Såväl USA som EU uppmanar till dialog och att alla parter ska avhålla sig från våldsyttringar.