Radar · Miljö

Äldre kallar till sorgmarsch för klimatet

Sorgmarsch i Oslo 2021.

På onsdag arrangerar ett antal sammanslutningar av seniorer en sorgmarsch genom Stockholm för att uppmärksamma klimatnödläget. Säkra våra barnbarns framtid, lyder budskapet till politikerna.

Gretas gamlingar, Grand panthers och Grandparents for future är som namnen antyder grupper bestående av medborgare som uppnått en respektabel ålder och som inspirerats av den unga klimatrörelsen. De oroar sig för sina barns och barnbarns framtid och kräver att politikerna tar klimatkrisen på allvar. För att uppmärksamma klimatnödläget arrangerar de tillsammans med föreningen Klimataktion på onsdag den 31 augusti en sorgmarsch genom centrala Stockholm.

– Svensken släpper i snitt ut tio gånger mer koldioxid än vad jorden klarar av och vi svenskar konsumerar resurser motsvarande 4 jordklot per år. Våra folkvalda måste ge oss förutsättningar att leva ett hållbart och tryggt liv, säger Peter Lamming, talesperson för Gretas Gamlingar, i ett pressmeddelande.

"Våra politiker sviker oss"

Med marschen vill arrangörerna visa att äldre står på den unga generationens sida, och att de har ett ansvar för den värld som efterkommande ska ta över och leva i.

– Våra politiker sviker oss och i stället för att ge klara besked om hur allvarlig situationen är tävlar de i att ge oss lugnande besked om att det kommer ordna sig. De vägrar lyssna på de tusentals forskare som sedan decennier slagit larm i rapport efter rapport, säger Petra Palmén, verksamhetsutvecklare på Klimataktion, i pressmeddelandet.

Initiativtagarna vill att politikerna omedelbart skrider till handling för att lämna fossilberoendet, framtidssäkrar samhället på ett rättvist sätt och prioriterar stimulansåtgärder som snabbt skapar fler arbetstillfällen inom hållbara framtidssektorer.

Marschen startar 17.30 på Raoul Wallenbergs torg vid Nybroplan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV