Radar · Politik

”Svårare att få fram den svenska rösten”

Ett medlemsskap i Nato kan göra Svensk utrikespolitik mindre självständig.

Den svenska alliansfriheten har lyfts fram som en styrka och förutsättning för Sveriges självständiga röst i världen. Frågan är vad som händer med den om vi blir medlemmar i Nato.

– Vi kommer ännu mer att betraktas som en väststat bland andra, säger statsvetaren Ann-Marie Ekengren, expert på svensk utrikespolitik.

Till den svenska självbilden hör att vi haft en självständig röst i världen.
Den svenska utrikespolitiken har varit internationalistisk och stundtals aktivistisk med fokus på folkrätt, nedrustning, demokrati och mänskliga rättigheter och inte sällan med kritik mot stormakters övergrepp mot dessa värden.

Speciellt för Socialdemokraterna är självbilden att Sverige är världsbäst på ståndaktig utrikespolitik där Olof Palme varit ledstjärnan med Sydafrika, Vietnam och Chile som stolta exempel.

Frågan är hur detta kommer att påverkas av ett Natomedlemskap.

Svenskt medlemskap i Nato har potential att påverka Sveriges möjligheter att föra en självständig utrikespolitik, tror Ann-Marie Ekengren, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet
Svenskt medlemskap i Nato har potential att påverka Sveriges möjligheter att föra en självständig utrikespolitik, tror Ann-Marie Ekengren, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Nära samarbete

– Som alliansfri stat har vi varit mer autonoma och kunnat fatta mer självständiga beslut, men vi har också varit mer ensamma. Om vi blir medlemmar, så går den svenska utrikespolitiken från flexibilitet till mer förutsägbarhet, säger hon.

Men hur stor förändringen blir kommer också att bero på den säkerhetspolitiska situationen, framhåller Ekengren.

Mer samordning

Den tidigare utrikesministern Margot Wallström, som numera lutar åt ett Natomedlemskap, är inte direkt orolig för att det kommer påverka svensk utrikespolitik

– Vi måste se till att det inte gör det, i alla fall så litet som möjligt. Vi måste bestämma oss för att fortsätta ha en egen utrikespolitik. Sen handlar det mycket om hur Nato utvecklas. Handlar det om demokratin i världen så blir det spännande att se hur Nato agerar, men blir det mer fokus på militär och vapenkontroll, då blir det mer samordning i Natokretsen.

– Men jag hoppas verkligen att vi ska fortsätta upprätthålla försvaret för folkrätten och internationella regler och demokrati, det vore ju förfärligt annars.

Den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt tror inte att ett medlemskap begränsar den svenska utrikespolitiken.

– Nej, knappast. Se på andra länder i Nato. EU har ju större betydelse i detta sammanhang, eftersom EU har en betydligt bredare ambition vad gäller utrikes- och säkerhetspolitik, säger han.

Vänliga påminnelser

– Alliansfriheten övergavs ju faktiskt när vi gick med i EU som ju är en politisk allians med gemensam utrikes- och säkerhetspolitik även om det har tagit tid innan detta faktum sjunkit in hos åtskilliga, säger Carl Bildt.

Margot Wallström medger att Sveriges arbete för kärnvapennedrustning inte underlättas med ett Natomedlemskap. Redan vårt samarbete med USA och Nato har visat det. Wallströms vilja att ratificera konventionen om förbud mot kärnvapen stötte på patrull efter ”vänliga påminnelser” från USA om det olämpliga i det.

– Sen handlar det ju mycket om USA:s roll. Kommer Trump tillbaka så innebär det ju en kris för Nato. Man kan ju inte ha en galen lögnare som ledare för Nato, säger Margot Wallström.

De tidigare utrikesministrarna Margot Wallström (S) och Carl Bildt (M) (här med EU:s tidigare ordförande Jose Manuel Barroso)
De tidigare utrikesministrarna Margot Wallström (S) och Carl Bildt (M) (här med EU:s tidigare ordförande Jose Manuel Barroso) . Arkivbild Maja Suslin / TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV