Zoom

Så skiljer sig flyktskälen mellan ensamkommande tjejer och killar

Många ensamkommande asylsökande manifesterade år 2017 på Medborgarplatsen i Stockholm för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Flest ensamkommande killar kommer från Afghanistan. Men när det gäller tjejer är de afrikanska länderna i majoritet. Maryam Nazari, som själv är ensamkommande, tror det handlar om att tjejerna hålls hårdare av sina familjer i Afghanistan. ”Tjejer får inte gå ut”, säger hon.

Det saknas statistik över skälen till varför ensamkommande söker asyl. Men när Syre bad Migrationsverket om de kunde uppfatta något mönster, gav de ändå en bild över vilka skyddsskäl som ensamkommande ofta uppger, och då uppdelat på kön.

Killar från Syrien och Somalia flyr ofta för att undvika att tvingas delta i en väpnad konflikt. I Syrien handlar det om att tvingas göra militärtjänst i kriget. I Somalia flyr pojkarna från att tvångsrekryteras till Al-Shabab eller andra väpnade grupper, som deltar i det krig som pågått  i landet i över 30 år, och där bland annat USA är inblandat, enligt svenska FN förbundets sajt Globalis.  Barnsoldater förekommer hos Al-Shabab, ibland så unga som åtta år, uppger Human rights watch.

Våld mot barn vanligt

När det gäller de afghanska killarna är bilden mer mångfacetterad. Tvångsrekrytering till bland annat talibanerna är en hotbild, enligt Migrationsverkets landrapport. Men enligt Migrationsverket uppger de främst andra skäl. Det handlar om att de tillhör den etniska minoriteten hazarer, riskerar förföljelse av talibanerna, riskerar säljas som tjänare eller utnyttjas sexuellt.

I Migrationsverkets landrapport tas det upp att våld mot barn är extremt vanligt i Afghanistan. Dessutom har så många som 11 procent utsatts för sexuellt våld i hemmet, och för förövarna råder ofta straffrihet. Det finns även en utbredd tradition av att tvinga unga pojkar att dansa som underhållning, inte sällan utklädda till flickor. De utsätts sedan ofta för sexuellt våld, skuldbeläggs för att vara prostituerade, blir utstötta och förföljda, enligt Migrationsverkets landrapport.

– Många ensamkommande har genomgått svårigheter som man hade blivit livstidssjukskriven för om man hade varit svensk. Men de förväntas ändå bli klara med gymnasiet på några få år,  ofta kortare tid än för medborgare, ha en lägenhet på ordinarie bostadsmarknaden och ett jobb på full tid med kollektivavtalsenlig lön. Det är väldigt tuffa krav på dem, säger Siri Westby på Mim kunskapscentrum, och syftar bland annat på den nya gymnasielagen.

Hård kontroll

Flickor riskerar tvångsäktenskap i både Afghanistan och Somalia. Dessutom förekommer hedersrelaterat våld i Afghanistan, enligt Migrationsverket. 
Afghanistan är det land som flest ensamkommande kommer ifrån. Men det är mycket färre tjejer som flyr själva från Afghanistan jämfört med killarna. Sedan år 2000 har 34 000 ensamkommande killar flytt kommit till Sverige från Afghanistan. Under samma tidsperiod var de afghanska tjejerna 1 385 stycken. Flest ensamkommande tjejer kommer istället från Somalia.

Siri Westby tror att en orsak handlar om du ofta behöver ta dig landvägen från Afghanistan till Europa och att många saknar pass, vilket gör flyktvägen mer riskabel.

Maryam Nazari, som själv är ensamkommande, tror att främsta anledningen handlar om uppfostran. Dels har tjejerna lärt sig att ta hand om familjen. Dels utsätts de för mycket hårdare kontroll.

– I Afghanistan kan du inte vara kompis med en kille eller ens prata med killar. När man gift sig får du prata med en man, men bara med sin man, säger hon.

Det gör det svårare att fly.

Läs mer:

Ensamkommande flickor osynliggjorda – fram tills nu

Ensamkommande Najad flydde från Al-Shabab