Energi

Felicia hjälper andra att rensa och hitta lugn i kaoset

Uttrycket ”var sak på sin plats” är en perfekt beskrivning på Felicia Löwendahls hem.

Vill du slippa leta efter saker? Sluta att köpa dubbletter av verktyg eller kläder för att de har försvunnit i din röra? Följ med hem till Felicia Löwendahl. Hon är ordningsproffset som hjälper människor att bringa reda i kaos.

Enligt Felicia Löwendahl har någon räknat ut att vi ägnar 34 timmar per år åt att leta efter saker. Det är slöseri med både tid och energi, tycker hon.

– Det kan man slippa om man har struktur. Att ha ordning underlättar för mig, säger Felicia, vars hem är själva sinnebilden av ”var sak på sin plats”-filosofin.

Den ljusa tvårummaren i Hägersten strax söder om Stockholm är välstädad och ger ett vilsamt intryck.

– Så länge jag kommer ihåg har jag varit ordningsam. Jag kommer ifrån en stor familj och är yngst i en stor syskonskara. På något vis blev det ett sätt att ha kontroll, att skapa en egen sfär för mig.
Felicia delade rum med sin syster och de var varandras motsatser när det kom till städning.

– Så som jag kommer ihåg det var mitt hörn väldigt städat medan hennes del av rummet … inte var det.

Det vackra kryddskåpet har Felicia Löwendahl fått av sin mormor
Det vackra kryddskåpet har Felicia Löwendahl fått av sin mormor. Foto: Pontus Lundahl/TT

Men den perfekta ordningen innebär inte att Felicias vänner inte får vräka ut sig i soffan, slänga ytterkläderna över en stol eller röra till i köket om de lagar middag ihop.

– Absolut inte – här får man vara precis som man är. Det är inte rimligt att kräva att alla ska vilja ha det precis som jag – man får kompromissa och mötas halvvägs.

På hatthyllan ligger sjalar och tröjor vikta i prydliga högar och alla avställningsytor är befriade från småkrafs som annars alltid dräller omkring: kvitton, reklamblad, reflexer, pennor och nycklar.

Ändå är lägenheten mysig och högst personlig. Allt från tavlor, foton och möbler är till synes valda med omsorg, av någon som bryr sig och har ett öga för inredning.

Moppa som återhämtning

Det var under uppväxten Felicia Löwendahl upptäckte hur mycket hon gillar att hålla ordning. Hon jobbade extra två dagar i veckan med att städa på ett VVS-företag och märkte att timmarna där fungerade som en paus i hennes hektiska schema.

– Det blev som min återhämtning. Det var vilsamt för mig att gå där och moppa golven medan tankarna vandrade. Till slut blev jag helt nördig kring städning, säger Felicia och skrattar.

Hon är också kreativ och händig och har alltid renoverat och fixat hemma.

– Jag utmanade mig att åka till bygghandeln och fråga om saker, fast det var skitläskigt att känna sig dum och okunnig.

Men ”lilla-gumman”-mentaliteten som hon ibland stötte på sporrade henne bara att fortsätta bygga och fixa och hon lärde sig mycket tack vare en blandning av ”hur svårt kan det vara?”-inställning och en ”låtsas till du lyckas”-strategi.

Besticklådor utgör perfekt förvaring för småkrafs som pennor, sladdar och batterier
Besticklådor utgör perfekt förvaring för småkrafs som pennor, sladdar och batterier. Foto: Pontus Lundahl/TT

Egentligen är Felicia Löwendahl skådespelare, men nu syns hon framför allt i TV4-produktionen ”Sortera upp ditt liv”. Hon sökte programledarjobbet när kanalen letade efter en ”påhittig snickare och en organisatör” som kunde hjälpa familjer som behöver röja bland sina saker. De som medverkar i programmen är i stort behov av att rensa och städa upp hemma. Ett team, som förutom Felicia består av organisatören Elaine Green och snickaren Robbin Hultman, hjälper familjerna att få ordning på tillvaron igen.

Förståelse för samlandet

I varje avsnitt töms familjernas hem och alla ägodelarna ställs fram i en stor lagerlokal. Med hjälp av Felicia och hennes kollegor fattar deltagarna beslut om vilka prylar som ska behållas och vilka som ska doneras, återvinnas eller säljas.

– Det har varit jätteviktigt att bemöta alla med stor respekt. Vi går ju igenom hela deras liv, det är väldigt omtumlande. Alla behöver känna förtroende för oss för att klara av att rensa. Det finns många känslor inblandade, säger Felicia och fortsätter:

– Det är så lätt att tycka saker om hur folk har det. Men man måste ha förståelse för att det finns massor av orsaker till varför hemmet har blivit överbelamrat med saker.

Redan i hallen märks Felicia Löwendahls ordningssinne
Redan i hallen märks Felicia Löwendahls ordningssinne. Foto: Pontus Lundahl/TT

Felicia berättar att två orsaker sticker ut, där den första är det dåliga samvetet.

– Prylar som folk har fått av någon känner de att de måste behålla – trots att de inte tycker om dem eller har någon användning för dem.

Den andra orsaken är att man sparar på kläder som inte passar längre, men som man tror att man ska komma i igen ”när man har gått ned tre kilo”. Eller så har man kanske en idé om att man ska sy om dem någon gång.

– Släpp det. Det blir bara prestige till slut. Ofta har man kvar plagg som man inte ens tycker är fina, säger Felicia.

Efter att ha tittat in i många familjers hem är hennes främsta råd:– Var ego. Spara inte saker som du bara får dåligt samvete av. Jag tycker så illa om den här tacksamhetsskulden. Det är jättefint att ge varandra gåvor, men det blir fel när det bara blir prylar som ingen blir glad av.

Felicias bästa tips

+ Ha en grundordning i hemmet. Var sak ska ha sin plats.

+ Använd konceptet: en grej in, en grej ut. Går inte det, packa ned och låt favoritprylarna vara framme växelvis. Byt efter årstider eller humör.

+ Använd besticklådor för småsaker som mobilladdare, pennor, kvitton och reflexer.

+ Ha en sopborste i hallen så att grus och sand snabbt kan trollas bort innan det dras in i hela huset.

+ Förvara en svamp, diskborste eller trasa i badrummet och gör rent handfat eller dusch medan hårinpackningen sitter i eller under tandborstningen.

+ Textilier dammar. Ha en dammvippa av mikrofiber i sovrummet och dra ett varv på sängbord, bokhyllor och lampor när du har bäddat.

+ Ha bara framme de kläder som passar för säsongen. Packa ned de andra kläderna i vakuumpåsar som tar minimalt med plats.

Tänk så här när du rensar

Sugen på att rensa bland dina saker? Ett av Felicias tips är att utgå från kategorier av prylar, för att få syn på dem och städa bort det som inte behövs:

+ Samla ihop och gruppera alla ljusstakar, skålar, uppläggningsfat och så vidare. ”Står man och håller i en vas känns den svår att släppa. Men ser man att man har fem vaser och behöver två: Bra. Jag gillar de här två bäst – bort med resten”, säger Felicia Löwendahl.

+ Koncentrera dig på en sak i taget. ”Öppna en kaoslåda. Det första du tar upp är en sladd. Okej, leta fram alla sladdar du hittar och lägg i en hög. Gör ett urval bland dem, hitta en plats för dem i hemmet. Sedan fortsätter du med nästa grej i din kaoslåda.”