Radar · Miljö

Extrema värmeböljan: En miljard drabbade

Channi Anand/AP/TTEn bonde med nyskördat vete i staden Jammus utkant.

En extrem värmebölja med vårtemperaturer på över 45 grader har drabbat stora delar av Indien. Värmeböljanhar blivit varmare av klimatförändringarna som är ett resultat av mänskliga aktiviteter som att bränna kol och andra fossila bränslen.

Temperaturer på uppemot 47 grader har noterats i de indiska delstaterna Maharashtra, Punjab, Haryana, Rajasthan och Uttar Pradesh, samt i huvudstadsområdet Delhi de senaste dagarna.

Värmeböljan riskerar att drabba över en miljard människor och temperaturerna kan på vissa håll kan enligt Meteorologen Scott Duncan närma sig 50-strecket.

Hälsofara

Antalet patienter med värmerelaterade åkommor har ökat de senaste dagarna, säger Fusaram Bishnoi som är läkare i Rajasthan där en del av de allra högsta temperaturerna har rapporterats denna vecka.

Det har handlat om värmeslag, men även åkommor som orsakats av mat som blivit dålig i värmen.

– Vi säger till människor att inte gå ut under dagen och att dricka mer, mer vatten, säger han till The New York Times.

"Varmare och farligare"

En färsk analys från Imperial College i London slår fast att värmeböljor har blivit mycket vanligare på grund av högre temperaturer som orsakats av människors påverkan.

– Indiens nuvarande värmebölja har blivit varmare av klimatförändringarna som är ett resultat av mänskliga aktiviteter som att bränna kol och andra fossila bränslen. Det är nu fallet för varje värmebölja överallt i världen, säger Friederike Otto, lektor vid Imperial College, rapporterar The Times of India.

– Fram till att nettoutsläppen av växthusgaser upphör kommer värmeböljor i Indien och på andra ställen att fortsätta bli varmare och farligare.