Radar · Inrikes

Ebba Busch portad från Elle-galan

Ebba Buschs uttalande om påskhelgens upplopp och om huruvida polisen skulle skjuta skarpt eller inte har gjort att hon inte är välkommen på Elle-galan.

KD-ledaren Ebba Busch orsakade stora rubriker när hon i förra veckan i Sveriges Radio frågade sig varför polisen inte sköt skarpt mot demonstranterna under påskhelgens våldsamma upplopp. Nu har hon portats från Elle-galan, rapporterar DN.

Krisdemokraternas ledare Ebba Busch har fått omfattande kritik för sina uttalanden i förra veckan i Ekots lördagsintervju.

– Vi har alltså minst 100 skadade poliser och den stora frågan som borde ställas nu är: varför har vi inte minst 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare, sade hon då och fortsatte:

– Så frågan som borde ställas, det är ju varför sköts det inte skarpt?

”Är hon inte riktigt klok?”, frågade han sig justitieminister Morgan Johansson i en skriftlig kommentar till DN.

"Hör inte hemma i en rättsstat"

Polisförbundets ordförande Lena Nitz kommenterade det hela till TT så här:

– Att en svensk politiker närmast uppmanar svensk polis att skada ett hundratal personer genom att skjuta skarpt hör inte hemma i en rättsstat.

Nu har alltså Ebba Busch blivit portad från Elle-galan. Jennie Knutsson, kommunikationschef på Aller Media bekräftar det hela i en skriftlig kommentar till DN:

– Beslutet har fattats av Elles redaktion. Elles värderingar står för mångfald och mot våld i alla dess dimensioner. Uttalandet som har gjorts från KD-ledaren under den senaste tiden är motsatsen till dessa värderingar och inget vi ville skulle ta fokus från galan, skriver hon till tidningen.

Att Ebba Busch och andra partiledare till höger om regeringen gång på gång lyfter frågor som rör polisväsendet och kriminalitet handlar om att man vill få upp kriminaliteten på agendan, för att det gynnar dem, uppger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till DN.

–Nu finns ju alla möjligheter att ställa frågor till regeringen om vilka stenar de ska vända på, och kritisera regeringen eftersom Magdalena Andersson var så tydlig från början med att det här var en av deras profilfrågor, säger han till tidningen.