Radar · Politik

Regeringen ger miljarder i likviditetsgarantier

Statsminister Magdalena Andersson.

Regeringen ska gå fram med hundratals miljarder kronor i likviditetsgarantier till energibolagen för att undvika att Rysslands ”energikrig” mot Europa leder till en finanskris. 

– Anledningen till att vi står här i dag är att gårdagens besked inte bara riskerar att leda till en krigsvinter, det hotar också vår finansiella stabilitet, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

– Vi kommer att gå fram med likviditetsgarantier på hundratals miljarder kronor för att skapa det andrum som behövs. Det bedöms vara på plats under måndagen innan börserna stänger, och garantierna kommer inom de närmaste två veckorna att omfatta alla nordiska och baltiska aktörer, säger Andersson.

Statsministern håller en blixtinkallad presskonferens tillsammans med finansminister Mikael Damberg (S), finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen och Riksbankschef Stefan Ingves efter fredagens besked att Ryssland förlänger stoppet i Nord Stream-ledningen på obestämd tid till följd av påstådda tekniska fel.

– Rysslands energikrig får allvarliga konsekvenser för Europa och svenska hushåll och företag, framför allt i södra Sverige eftersom de är beroende av de elpriser som finns i Tyskland, som i sin tur är väldigt beroende av gasen, säger Andersson.

"Krigsvinter"

Statsministern säger att fredagens besked innebär att Sverige står inför ”en ren krigsvinster” och att det finns ”en tydlig säkerhetspolitisk agenda bakom Rysslands agerande”. Regeringen har därför fattat beslut om att utfärda likviditetsgarantier på hundratals miljarder kronor till energiproducenter för att undvika en eventuell finanskris.

Risk för kraftig höjning

Experter har pekat ut EU:s beroende av naturgas och den ryska energipolitiken som huvudorsaken till de skyhöga elpriserna.

Det förlängda stoppet i Nord Stream-ledningen väntas leda till kraftigt stigande elpriser, enligt bedömare.