Glöd · Panelen

Panelen: Vad tycker ni om utvisningshotet mot Znar Bozkurt?

Fredagen den 19 augusti greps den kurdiska politiska flyktingen Znar Bozkurt.

Under Syres vinjett Panelen låter vi representanter för olika organisationer tycka till om en aktuell fråga. Representerar du en organisation som vill vara med eller saknar du någon som du tycker borde tillfrågas? Skicka ett mejl till virve.ivarsson@tidningensyre.se med ditt förslag!

– Det är Sveriges ogenomtänkta och skadliga Nato-ansökan som ligger bakom det här hotet mot Znar och en lång rad kurdiska kamrater. Men det är inte bara kurderna som kommer i kläm. Även det välgrundade svenska motståndet mot kärnvapen och upprustning har fått en ordentlig smäll. Allt detta hade kunnat belysas och diskuteras om regeringen och riksdagen i demokratisk ordning utlyst en folkomröstning. Det skrämmande är att vi nu bara kan hoppas på att regeringen inte helt säljer ut kurderna och kärnvapenmotståndet och att Erdogan därför stoppar Sveriges anslutning till den USA-styrda krigsorganisationen.

Jan Strömdahl, 85 år, Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen

– Hur mycket är regeringen redo att offra för Nato-medlemskapet? Man kan fråga sig vad det är vi vill försvara och kämpa för som nation. Grundläggande mänskliga rättigheter, människans rätt till ett värdigt liv och vår demokrati är juvelerna vi kämpar för i Basinkomstpartiet.

Patrik Opacic, 39 år, Styrelseledamot Basinkomstpartiet

– Detta utvisningsfall visar att de farhågor många kurder i Sverige
börjat känna efter avtalet med Turkiet löper risk att besannas. Enligt
Magdalena Andersson ska alla utvisningsfall behandlas på ett
rättssäkert sätt. Det finns starka skäl att tro att Znar Bozkurt kan
komma att utsättas för fängelse och tortyr om han utvisas till Turkiet.
Därmed ska han enligt svensk rättspraxis ha rätt att få stanna i
Sverige.

Gunnar Brundin, 73 år, talesperson för partiet Vändpunkt

I montaget syns paneldeltagarna Jan Strömdahl, 85 år, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Patrik Opacic, 39 år, Styrelseledamot Basinkomstpartiet och Gunnar Brundin, 73 år, talesperson för Partiet Vändpunkt
I montaget syns paneldeltagarna Jan Strömdahl, 85 år, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Patrik Opacic, 39 år, Styrelseledamot Basinkomstpartiet och Gunnar Brundin, 73 år, talesperson för Partiet Vändpunkt. 

– Det är vårt kollektiva ansvar att skydda människor på flykt. Människor flyr från politiskt förtryck, krig och svält. Antalet klimatflyktingar fortsätter att öka i takt med klimatförändringarnas konsekvenser. Som medmänniskor har vi en plikt att skydda och hjälpa systrar och bröder på flykt. Fallet Znar Bozkurt utgör en bricka i spelet till Sveriges Natoansökan med en öppen kärleksförklaring till både vapen och Erdogan. Skäms Sverige! Ingen människa är illegal, att fly är inget val.

Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden

– Utvisningshotet är barockt och ett led i Sveriges anpassning till Nato. Znar är kurd, homosexuell och aktiv i vänsterpartitet HDP. Han är med andra ord allt Erdoğan hatar och förtrycker. I veckan vanns en delseger för Znar men han har inte släppts ur förvaret. Det borde han bli omedelbart. Jag uppmanar alla att fota sig själva med ett papper där du har skrivit #FreeZnar och sprida den på sociala media. Vi får inte detta ske i tystnad.

Robin Zachari, 40 år, kanslichef, Skiftet

– Det är skandal att vi ger efter för politisk utpressning bara för att vi i panik ska gå med i Nato. Jag hoppas vi står upp för grundläggande mänskliga rättigheter och inte går med på att utvisa människor till tortyr.

Rebecka Le Moine, 31 år, riksdagsledamot, Miljöpartiet

I montaget syns paneldeltagare Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden, Robin Zachari, 40 år, kanslichef, Skiftet och Rebecka Le Moine, 31 år, riksdagsledamot, Miljöpartiet
I montaget syns paneldeltagare Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden, Robin Zachari, 40 år, kanslichef, Skiftet och Rebecka Le Moine, 31 år, riksdagsledamot, Miljöpartiet.