Radar · Djurrätt

Utrotade arter på mänsklig hud för ökad miljömedvetenhet

I en ny kampanj uppmanar organisationen Sea shepherd människor att tatuera sig för att sprida miljömedvetenhet.

I en ny kampanj uppmanas människor att göra tatueringar som visar utrotade arter – i syfte att påminna oss själva och vår omgivning om vår påverkan på världens hav och djurliv. 
– De sprider inte bara budskapet för en dag, vecka eller månad. De varar en livstid, säger Paul Watson på miljöorganisationen Sea shepherd.

”Vi använder det mest interaktiva medieutrymmet i världen – den mänskliga kroppen.”

Så beskriver organisationerna bakom tatueringskampanjen Extinct ink sitt projekt i ett videoklipp som lanseras inför Djurens dag, som infaller på tisdagen den 4 oktober.

Det är miljöorganisationen Sea shepherd som, tillsammans med tatueringsartisten Stephen Carballo och Fred and Farid New York, står bakom kampanjen där människor uppmanas att tatuera in bilder på utrotade arter som en gång levde i våra världshav. Syftet är att hylla de arter som inte längre finns och samtidigt påminna oss själva och vår omgivning om vilket ansvar vi människor – med våra konsumtionsmönster, tjuvjakt och föroreningar – har i att haven dör. Verktyget är den mänskliga huden. Ett unikt tillvägagångssätt för att öka miljömedvetenheten genom att, bokstavligen, gå in under huden på människor:

”Varje tatuering som porträtteras fungerar som en livslång påminnelse om vårt ansvar att skydda haven och de många arter som lever i dem idag”, skriver Sea shepherd i ett pressmeddelande.

Genom att använda den mänskliga kroppen som ett medium för att öka miljömedvetenheten, och med tanke på att en människa i genomsnitt möter 10 000 andra människor under sin livstid, hoppas Sea shepherd på en kraftfull spridning.

– Varje person med en Extinct ink-design bär med sig vår påverkan på haven som en påminnelse till oss alla om vad som kan hända om vi inte skyddar det marina livet, säger Paul Watson, grundare av organisationen.

Bakom tatueringssamlingen på utrotade arter står den kända tatueraren Stephen Carballo från Los Angeles.

–Jag tycker att det är en väldigt bra konversationsstartare, speciellt för att de (utrotade djur, reds. anm.) inte är de typiska djur som du ser på tatueringar, säger Stephen Carballo.

I kampanjens nylanserade video, som finns att se på Youtube, lyfts människor som redan har tatuerat in utrotade arter på sina kroppar. En av dem är Lex Ryan, som har en Javavipa på armen.

– Om någon ställer frågan till mig om det kan jag liksom ge dem lite kunskap om vad vi i princip har gjort för att få dessa djur att dö ut, säger hon i ett pressmeddelande.

Fakta: Sea Shepherd

Sea Shepherd, eller Sea Shepherd conservation society, är en ideell miljöorganisation som använder direkt aktion för att avslöja miljöskadlig och olaglig verksamhet i världens hav.

Organisationen är aktiv i flera länder runtom i världen, med målsättningen att skydda och bevara marina ekosystem och dess djurliv.

Källa: Sea Shepherd

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV