Radar · Inrikes

Preventivt fokus under antivåldsveckan i Järva

Antivåldsveckan i Järva vill lyfta det förebyggande arbetet.

Antivåldsveckan i Stockholms stads regi invigdes i dag måndag. Under de närmaste dagarna arrangeras aktiviteter och samtal i stadsdelsförvaltningarna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista, med fokus på förebyggande arbete.

För femte året arrangeras Antivåldsveckan av Stockholms stad och 
i år genomförs den gemensamt av stadsdelsförvaltningarna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Temaveckan invigdes i dag måndag och pågår ända fram till söndag, med samtal, föreläsningar och workshops om våld och hur det kan förebyggas.

Arrangemanget riktar sig både till medarbetare inom stadsdelen och till invånarna. För medarbetare finns aktiviteter som ska vara kompetenshöjande och inspirerande, och i programmet för de boende i områdena har man försökt hitta en bredd för att nå många målgrupper. Våldsförebyggande arbete i tidiga åldrar är en fråga som står i centrum, berättar Sara Ideström, utvecklingsledare och barnrättssamordnare i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning och projektledare för Antivåldsveckan.

– Veckans stora syfte och mål är att få fram det våldsförebyggande arbetet, att arbeta tidigt med barn och unga. Det är en viktig del att jobba med aktiviteter som skapar samtal om vad våld är och hur det kan förebyggas, säger hon.

Flera målgrupper

Bland aktiviteterna för unga finns till exempel en tjejmiddag och snack om våld i nära relation och en motsvarande killmiddag där det ska pratas machokultur. Bromstens fritidsgård kör en funkiskväll och på Akalla ungdomsgård tittar unga och personal närmare på budskapen i populära låtar. På tisdag ordnas mässan Prevent på Kistaträffen, om Järvas våldsförebyggande arbete, där bland andra Ungdomsjouren, Stödcentrum, Polisen, organisationen Män och Fryshuset deltar.

Även äldre personer, som kanske redan har hamnat i kriminalitet eller beroende, välkomnas till veckan. Bland annat blir det öppet hus i Tensta med sociala insatsgruppen, där man kan ställa frågor om vad man kan få för hjälp.

Tidigare år har det brukat vara runt 400 medarbetare som tar del av programmet, och ett hundratal boende, säger Sara Ideström.

– Det viktiga är att det finns ett utbud för många att ta del av, poängterar hon.

Läs programmet här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV