Radar · Morgonkollen

Danmark vill se sanktioner mot Iran

Sammanlagt 133 personer har hittills dödats under protesterna i Iran, enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR).

Danmark vill se sanktioner mot de som är ansvariga för Mahsa Zhina Aminis död i Iran. Nya protester har blossat upp, och säkerhetsstyrkor har gått in med tårgas och våld, enligt rapporter på sociala medier.

Iranska säkerhetsstyrkor uppges ha omringat universitetet Sharif i Teheran, uppger Jerusalem Post med hänvisning till uppgifter på sociala medier.

På campuset protesterar studenter, och säkerhetsstyrkorna sägs ha satt in tårgas och det har även hörts skott från platsen, rapporterar Reuters, som också hänvisar till sociala medier och statliga medier.

Protester mot regimen pågår i stora delar av Iran. Gnistan som utlöste protestvågen var 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, som inträffade efter att hon frihetsberövats av iranska moralpolisen för att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt.

Sammanlagt 133 personer har hittills dödats under protesterna i Iran, enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR). I siffran ingår 41 personer som ska ha dödats under en enskild händelse i Zahedan i provinsen Sistan och Baluchistan i sydöstra Iran i fredags.

Danmark kommer arbeta för att EU inför sanktioner mot de som är ansvariga för Mahsa Zhina Aminis död.

– Det är en tragedi, och det är en påminnelse om det förtryck som det iranska folket – inte minst kvinnorna – blivit utsatta för, säger utrikesminister Jeppe Kofod till Ritzau.

Han vill även verka för sanktioner riktade mot dem som bär skuld för att med våld försökt att slå ned protesterna.

– Danmark stöttar iraniernas rätt att demonstrera fredligt och fördömer det iranska styrets omfattande och överdrivna användande av maktmedel, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV