Krönikor

Kommer de rika i Brasilien att ge upp sina privilegier?

Min kusin som bor i Porto Alegre i Brasil ringde för några månader sedan. Hon ville ha hjälp med några intyg som visade att hennes farfar var född i Uruguay. Han var bror till min farmor och flyttade till Brasilien, köpte en liten gård och bildade en familj.

Det är bara nyligen som vi har fått kontakt. Min kusin och hennes syster är berättigade till uruguayanskt medborgarskap. Jag var nyfiken – varför ville hon  ha det? Hon berättade att hon var så trött på Bolsonaro att hon bara drömde sig bort, till ett annat land, trots sorgen att lämna de gamla föräldrarna kvar.

Dessutom talar hon flytande spanska och ville gärna bo nära oss, hennes familj. Vi började diskutera en gemensam bostad, skulle min katt och hennes lilla hund trivas med varandra? Eller skulle någon av oss tvingas att lämna bort sitt husdjur?Hon är vegan jag är allätare, hon älskar Caetano Veloso och Maria Bethania, jag med, vi tycker om samma böcker, vi står på samma sida av antifascismen och solidaritet, vi skulle inte ha något problem att dela en bostad, bara om min katt och hennes hund trivs ihop!

Men efter dagens val ville inte min kusin flytta hit alls, nu kommer hon att göra vad hon kan för att stödja Lula och bekämpa fascismen. Eftersom det är det som Bolsonaro har skapat i Brasilien, ett polariserat samhälle där hälften av de röstande står för misogyni, homofobi och total brist på respekt för miljön och bevarandet av landets naturresurser och den andra häften står för precis den motsatta hållningen.

Under Bolsonaros styre ökade militärernas och polisernas makt, barn och unga avrättades summariskt av paramilitära gäng utan rättegång, kropparna slängdes på gatorna. Favelorna, Brasils fattiga stadsdelar där miljoner människor lever utan avlopp rinnande vatten eller el, stormades av armén, drogbaroner och soldater utkämpade bittra strider där oskyldiga dog.

Det var fyra år av osäkerhet och rädsla, mörkret och religionen tog över livet. De mäktiga kyrkorna dikterade regeringens diskurs och handlingar.

Under covid 19-pandemin följde Bolsonaro inte ens sina egna hälsoministrars rekommendationer, han avsatte dem flera gånger. Han insjuknade i covid-19 eftersom han struntade i munskydd och vacciner, han följde president Trumps model och spred falska nyheter om vaccinens ineffektivitet. De 800 000 döda i covid berodde på hans bristande kompetens under pandemin.

Det var bara Bolsonaros kyrkliga allierade som tjänade enorma pengar under pandemin. De erbjöd välsignat vatten och bön som verktyg för att bli frisk.

Urinvånarna i Amazonas dog flockvis eftersom de lever i isolerade små samhällen utan tillgång till läkarvård eller mediciner. Det kan ta upp till tre timmar i kanot att komma till den närmaste kliniken.

Under Bolsonaros regering ökade attackerna mot homosexuella och transpersoner, i Bolsonaros hyllning till kärnfamiljen som enda tänkbara modellen fanns inte plats för oliktänkande. Aborter kriminaliserades och kvinnornas rättigheter drabbades av ett stort bakslag.

Brasilien är nummer 154 på listan över ländernas kvinnliga representation i riksdagen, bakom Iraq och Afghanistan. Kvinnorörelsen är liten och marginaliserad.

Att Lula nu väljs till president gör honom nästan unik i världen, det blir hans tredje period som president och han satt i fängelse ett år under falska anklagelser för korruption och vanstyre. Han kommer att styra med en riksdag som nu efter valet kontrolleras av Bolsonaros anhängare. Många av dem tillhör ultrahögern och vill strypa kvinnornas och minoriteternas rättigheter ännu mer, de vill skövla Amazonas ännu mer, förvandla urskogen till en stor gård att odla soja på, plundra urinvånarnas traditionella mark och resurser och privatisera statlig mark.

I Amazonas pågår fortfarande slaveriet, på många gårdar lever folk under slavliknande förhållanden och deras mänskliga rättigheter kränks varje dag. Lula har lovat göra slut på detta och förstärka urinvånarnas rätt till sin egen mark, frågan är bara om armén och de mäktiga storägarna kommer att ge upp sina förmåner och privilegier utan strid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV