Radar · Utrikes

Gir till ultrahöger när Netanyahu återfår makt

Israels tidigare premiärminister Benjamin Netanyahu återfår posten efter valet.

Med nära 99 procent av rösterna räknade är det klart att den hårdföre veteranpolitikern Netanyahu återtar makten i Israel. Netanyahus Likud med stödpartier når en tydlig majoritet och avgående premiärminister Yair Lapid har gratulerat Netanyahu till valsegern.

Netanyahus nya regering väntas bli den som befinner sig längst ut på högerkanten av alla regeringar hittills i Israels historia, skriver AP.

Vid Netanyahus sida står både ultranationalistiska och ultrareligiösa partier som är redo att stötta honom som premiärminister. Avgörande är den politiska samling av partier som leds av ultranationalisten Itamar Ben-Gvir, som nått oväntat stora framgångar i valet.

Bland övriga partier som är beredda att stötta Netanyahus allians finns de ultrareligiösa partierna Shas och UTJ.

Redan innan regeringsförhandlingar inletts på riktigt är tidningen Jerusalem Post drastisk i sin analys:

”För Netanyahu är Shas och UTJ drömlika koalitionspartner. Itamar Ben-Gvir är en israelisk diplomatisk mardröm” skriver tidningen.

Maktbasen stärks

Men Ben-Gvir kommer att få inflytande. Med troligen 15 platser i knesset när 99 procent av rösterna räknats blir han en betydande maktfaktor.

Dessutom förstärks högerpartiernas maktbas i knesset då mindre partier inte klarat av spärren på drygt tre procent till knesset. Partiet Meretz och ledaren Zehava Galon klarade inte av att komma in i parlamentet.

– Valresultatet är en katastrof för Meretz, det är en katastrof för landet och för mig personligen, sade hon när resultatet stod klart.

Vänsterpartiet fick 3,14 procent av rösterna och gränsen ligger på 3,25 procent.

Medan Israel väntar på ett slutgiltigt valresultat så kvarstår faktumet att den 73-årige Netanyahu fortfarande är anklagad för korruption i en pågående rättegång.

Valet var det femte på mindre än fyra år. Resultatet innebär att Netanyahu får förlänga sin tid vid makten som redan uppgår till 15 år som premiärminister.