Radar · Utrikes

Oberoende medier tystas i Ryssland

Tichon Dzyadko, chefredaktör på den oberoende tv-kanalen Dozhd, uppger att han lämnat Ryssland.

Ryssland har blockerat tillgången till flera inhemska oberoende medier. Reportrar utan gränser fruktar att det är slutet för oberoende journalistik i landet.

Medan den ryska invasionen av Ukraina pågår har den ryska tillsynsmyndigheten på order av åklagare i begränsat tillgången till bland annat radiostationen Ekho Moskvy och tv-kanalen Dozhd. Även flera nyhetssajter har blockerats.

Det heter att de oberoende medierna uppmanar till ”extremism och våld” genom att sprida ”falsk information” om den ryska ”militära specialinsatsen”.

Efter beskedet, som kom i tisdags, har Dozhds chefredaktör Tichon Dzyadko lämnat landet. Enligt ett meddelande på Telegram anser han sig vara ”i fara”.

"Tillbaka till Sovjet"

De ryska myndigheterna har förbjudit medier att beskriva kriget i Ukraina med ord som ”krig”, ”offensiv” eller ”invasion”. Bara officiell information från myndighetskällor får rapporteras.

Jeanne Cavelier, chef för Reportrar utan gränsers avdelning för Östeuropa och Centralasien, spår att inga oberoende medier kommer att överleva i Ryssland

– Det är som att vi är på väg tillbaka till Sovjeteran, med skillnaden att internet nu existerar, säger hon.

15 års fängelse

Den senaste utvecklingen är det senaste ledet i flera års åtgärder mot oberoende medier och kritiska röster i Ryssland.

Ett lagförslag om 15 års fängelse för oönskad nyhetsrapportering om den ryska militären kommer att diskuteras i parlamentet, duman, på fredag.

Galina Timtjenko, chefredaktör för nättidningen Meduza, som är baserad i Lettland, ser attackerna på medier som Ukrainakrigets ”andra front”.

– Jag har intrycket att Putins slutmål är att bara behålla medier han gillar. Resten kommer att tvingas fly eller bli eliminerade, säger hon.