Radar · Politik

Mätning: Största stödet för S på flera år

Statsminister Magdalena Andersson (S).

Väljarstödet för Socialdemokraterna växer och är nu det största på flera år, enligt en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

I väljarbarometern får partiet 32 procents stöd, vilket är en ökning med 2,7 procentenheter jämfört med den förra mätningen. Att Socialdemokraterna ökar är den enda statistiskt säkerställda förändringen.

– Man behöver gå tillbaka till januari 2015 för att hitta samma väljarstöd för Socialdemokraterna som i dag, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.

I Novus-undersökningen finns också tendenser som tyder på att partiet lockar många förstagångsväljare. SSU:s ordförande Lisa Nåbo tror att Magdalena Andersson har haft en betydande roll i detta och lyfter fram hur statsministern i sina senaste tal vänt sig direkt till barn och unga om deras oro för kriget i Ukraina.

I mätningen är Moderaterna näst största parti med 21,2 procent. Därefter kommer Sverigedemokraterna som får 19,4 procent av väljarstödet, enligt undersökningen.

Samtidigt hamnar både Miljöpartiet och Liberalerna under riksdagsspärren med 3,2 respektive 2,1 procent i väljarbarometern.

Undersökningen besvarades av 3 825 slumpmässigt utvalda röstberättigade svenskar under perioden 31 januari till 27 februari 2022.