Radar · Utrikes

”Humanitära korridorer” uppges upprättas

Den ukrainska och den ryska samtalsdelegationen i Brest i Belarus på torsdagen.

Ukraina och Ryssland har kommit överens om att upprätta humanitära korridorer för att evakuera civila. Beskedet kommer efter torsdagens samtal i regionen Brest i Belarus, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak var samtalen bara delvis framgångsrika.

”Den andra omgångens samtal är över. Tyvärr har Ukraina inte nått de resultat som behövs ännu. Det finns beslut endast kring organisationen av humanitära korridorer”, skriver Podoljak på Twitter.

Samtalen rapporterades ha inletts vid 16-tiden på torsdagen.

Redan då rapporterade ryska nyhetsbyrån Interfax att den ryska militären hävdade att den är redo att organisera humanitära korridorer var som helst i Ukraina.

De första samtalen mellan Ukraina och Ryssland hölls i måndags men ledde inte till några kända genombrott. Ukraina kräver ett omedelbart eldupphör och att Ryssland drar tillbaka sina trupper ur landet.

Rysslands förhandlingsposition har enligt BBC – som hänvisar till utrikesminister Sergej Lavrov varit – att Ukraina demilitariseras och ”avnazifieras”, att Kiev erkänner Krim som en del av Ryssland samt att utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina blir formellt erkända.

Den ryska delegationen i samtalen har hittills letts av den ryske tidigare kulturministern och rådgivaren inom kulturfrågor Vladimir Medinskij.