Radar · Miljö

”Din tankning spär på kriget”: Krav om att stoppa rysk olje- och gasimport

I ett gemensamt utspel kräver 25 miljöorganisationer att all import av gas och olja stoppas, väl medvetna om att det förmodligen skulle innebära kraftigt höjda energipriser.

I ett gemensamt utspel kräver nu tjugofem europeiska miljöorganisationer att EU stoppar importen av rysk olja och gas, som ett sätt att strypa finansieringen av Putins krigsmaskin. Samtidigt rapporterar Euractiv om ett läckt dokument från EU-kommissionen, om att göra just det – om än på sikt.

I ett första skede vill de tjugofem organisationerna, där bland annat den ansedda tankesmedjan Transport and environment ingår, att företag måste ursprungsmärka drivmedel. Före ett embargo av all rysk olja och gas kan komma på plats, vill de också se avgifter på ryska fossila bränslen. Men än så länge har inte EU-länderna vågat röra Putins främsta inkomstkälla, med rädsla av att äventyra energiförsörjningen på kontinenten. Hela 38 procent av den gas som Tyskland konsumerar kommer från den stora grannen i öst. Även Italien är till stor del beroende av gasimporter från Ryssland.

Samtidigt står det klart att kriget i Ukraina har kastat beroendet av rysk olja och gas i helt nytt ljus.

– Varje kilowattimme av elektricitet som Europa genererar från sol, vind, förnybar energi eller biomassa minskar vårt beroende av rysk gas och andra energiresurser, sa Ursula von der Leyen i samband med ett samtal med den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj, rapporterade Euractiv i tisdags.

"Ett moraliskt imperativ"

Det utkast som tidningen nu tagit del av är en så kallad kommunikation från EU-kommissionen, en typ av dokument som är en del av processen när ny policy ska tas fram. Bakgrunden till kommunikationen är egentligen att hitta lösningar på de höga energipriserna i Europa. En situation som kriget i Ukraina förvärrat ytterligare och som tvingat komissionen att skriva om utkastet, enligt Euractiv som skriver att dokumentet lägger fram flera möjliga vägar för att bryta loss unionen från beroendet av den ryska energin. Bland annat genom att hitta andra gasleverantörer och skapa en ny ”energipakt”, som skulle kunna ge en boost till förnybar energi i hela EU.

Enligt organisationen Transport and Environment innebär importen av olja och gas att EU varje dag överför hundratals miljoner euro till Ryssland. Att frysa importen skulle innebära kraftigt höjda energipriser, så kraftiga åtgärder skulle krävas för att parera det – bland annat genom att frigöra oljereserver, enligt de 25 organisationerna. ”Extraordinära tider kräver extraordinära beslut”, skriver de i sitt utspel.

– Raketerna som förstör ukrainska städer är köpta med den bensin som europeiska bilar kör med. Under 20 år har vi betalt blodpengar till Putin. Att få ett slut på vårt oljeberoende är inte bara ett moraliskt imperativ för att adressera klimatförändringarna, det är avgörande för att få ett slut på det här kriget, säger William Todts, exekutiv direktör för Transport and environment i uttalandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV