Radar · Morgonkollen

Uppgifter: USA:s HD vill häva abortgaranti

Demonstranter protesterar till stöd för abort utanför Högsta domstolen i USA i januari.

Högsta domstolen i USA kan vara på väg att häva den amerikanska abortgarantin, visar ett utkast som nättidningen Politico har tagit del av. ”Det är dags att hörsamma konstitutionen,” skriver domare Samuel Alito i utkastet.

Tidningen Politico har kommit över ett utkast till yttrande som visar att en majoritet av Högsta domstolen i USA vill omkullkasta den epokgörande HD-domen från 1973 kallad ”Roe mot Wade”, som garanterar kvinnor i USA rätten att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

Ytterligare ett domslut från 1992, ”Planned Parenthood mot Casey”, upprätthöll till stor del den aborträtten.

”Vi anser att Roe och Casey måste avslås” skriver domare Samuel Alito i utkastet, som har cirkulerat inom den konservativt dominerande domstolen.
”Det är dags att hörsamma konstitutionen och lämna tillbaka abortfrågan till folkets valda representanter,” fortsätter han.

Flera republikanskt styrda delstater har den senaste tiden inskränkt aborträtten. I Mississippi har abort efter 15:e gravidveckan i princip förbjudits och Högsta domstolen väntas i juni fatta ett beslut om lagen ska godkännas eller avslås.

Om den nya abortlagen i Mississippi får grönt ljus innebär det att enskilda delstater får fritt fram att införa abortregler som är hårdare än ”Roe mot Wade”.

Politico betonar att dokumentet som tidningen har tagit del av är ett utkast och att domstolens åsikt kan ändras fram till det att det slutgiltiga domslutet presenteras. Av domstolens nio domare räknas sex som konservativa.